Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Legger Edda på nett

Lite visste Snorre da han på 1200 tallet skrev Heimskringla, om at stoffet noen hundreår senere skulle bli til nuller og ettall, og være tilgjengelig for en verden.

utlaginn
«Vreid var Vingtor
då han vakna
og hamaren sin
han munde sakne.
Skjegg han riste,
hedna han skok;
tok son åt Jord
um seg å trivle.»

Slik begynner «Trymskvida» – en viktig del av nordisk litteraturhistorie, som de færreste husker mer enn i beste fall navnet på fra norskundervisningen.

Men fortvil ikke: Et knippe entusiaster med den norskboende islendingen Jón Júlíus Filippuson i spissen, legger til stadighet ut mer av vår kulturarv på internett – helt på frivillig basis.

Et tusentall

Håvamål er der allerede, sammen med med mer enn 1000 andre norrøne tekster og kvad. Heimskringla.no heter nettstedet.

På «Tidlige morgener og sene kvelder» sitter Filippuson i følge forskning.no foran skjermen og gjør bortimot tusen år gammelt skriftmateriale tilgjengelig på framtidens medium.

Det liker professor Gunnar Jørgensen ved Universitetet i Oslo godt.

– Det norrøne materialet har hatt appell til et bredt publikum i Norge i over 100 år. Derfor er det veldig fint og helt naturlig at en amatør viderefører denne folkeopplysningstradisjonen, sier Jørgensen til forskning.no

Heimskringla.no er selvsagt krydret også med litt moderne materiale. Nettstedet byr på en aldri så liten filmguide over filmer med bakgrunn i vikingetiden og middelalderen.

Kilde:
Forskning.no
Heimskringla.no

Stikkord: internett