fotballvm

Annonse


Slik blir framtidas fotball-VM

fotballvmFotballen er en av de idrettene som lengst har klart å styre unna den teknologiske utviklingen. Fortsatt er det tjueto mann, en ball, og en dommer med fløyte og kortstokk.

Omdiskuterte dommeravgjørelser

Fotballpuristene mener sågar at det er viktig å ikke gå over til for eksempel videodømming. Dommeren er ute på banen og følger stemningen. Derfor vil hans oppfatning av kampen også prege kampen.

Mange andre idretter, som basketball og amerikansk fotball, har tatt i bruk videodømming for lenge siden. Hver gang omdiskuterte dommeravgjørelser får sette sitt preg på viktige fotballkamper, blir debatten tatt opp med ny aktualitet.

Krasjer med to baller på banen

Flere forskningsprosjekter er underveis når det gjelder å gjøre hverdagen enklere for fotballdommerne. I Tyskland jobber forskere med en «smartball» med RFID-brikke i. Et nettverk av mottakere rundt banen skal så følge ballen i sanntid. Slik kan det avgjøres med sikkerhet om ballen er over målstreken. I løpet av sekunder vil dommeren få beskjed om scoringen på et armbåndsur-lignende apparat.

Annonse


Problemene med RFID-løsningen, som blir utiklet av Cairos Technologies i samarbeid med Adidas, er imidlertid mange. Under testing er det oppdaget at baller som lander på nett-taket, blir dømt i mål, at det kan ta lang tid før informasjon når dommeren, i tillegg til at hele systemet kan krasje dersom det befinner seg mer enn en ball på banen samtidig.

Italiensk eksperiment

I Italia eksperimenterer man med kraftige digitalkameraer som blant annet skal kunne avgjøre om en ball er i mål eller ikke. Her må man imidlertid finne ut en idiotsikker måte å skille mellom baller, føtter, småfugler, nødbluss og alt det andre man kan støte på på en fotballbane.

Italienerne sitter antagelig allerede og klør seg i hodet: Hva bestikker man en digital dommer med? Litt ekstra RAM?

Kilde:
News.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse