Wikipedia

Annonse


Wikipedia slaktes igjen

WikipediaWikipedia-gründer Jimmy Wales har fortalt amerikanske medier at han får ca. 10 e-post i uka fra fortvilte studenter som har strøket fordi de har sitert Wikipedia. Wales har ingen sympati for disse, og mener videregående- og universitetssudenter bør utøve bedre kildekritikk.

Harselerer med Wikipedia

Disse synspunktene blir kraftig imøtegått av Andrew Orlowski i The Register, som mener Wales’ argumentasjon er latterlig, og at han i så fall burde døpe om Wikipedia til «Jimbo Wales’ sammensurium av tilfeldig kunnskap».

Orlowski angriper også Wikipedia-gjengens forsøk på å snu tjenestens største svakhet til markedsføring, og viser til en tidligere harselas med nettleksikonet:

Oppfordrer til kildekritikk

Personen som ble anklaget for å ha drept Kennedy glemte at det er hans egen jobb å til enhver tid overvåke sin egen Wikipedia-brografi og fikse eventuelle feil. Ved å ikke gjøre dette, har han i praksis anklaget seg selv for å ha drept Kennedy. Wikipedia-styret håper retten vil akseptere dette som bevis, og dømme vedkommende for drap. Dermed vil Wikipedia-artikkelen være 100 prosent sann, og slik bevise at systemet fungerer.

Annonse


Jimmy Wales har gjentatte ganger oppfordret folk til å utvise kildekritikk ved bruk av Wikipedia. I og med at hvem som helst kan bidra til nettleksikonet, er potensialet stort for at feil kan oppstå.

– Bruk biblioteket

Orlowski oppfordrer studenter til å droppe Wikipedia fullstendig, og i stedet gå til kilder der informasjonen allerede er sjekket og funnet korrekt:

– De fleste studiesteder har en uslåelig ressurs: Et bibliotek med kunnskapsrike bibliotekarer som kan hjelpe deg å sette sammen en informativ bokliste.

Wikipedia har tidligere fått kraftig kritikk, både fra ulike fagmiljøer og faktisk også fra grunnleggeren Jimmy Wales selv. Både han, Norges sittende statsminister og andre kjendiser har kunnet lese mer eller mindre spøkefull «informasjon» om seg selv på nettleksikonet. Om Jens Stoltenberg sto det blant annet at han var dømt for pedofili.

Kilde:
The Register

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse