marte_thorsby

Annonse


– Politiet er neste skritt

marte_thorsbyI dag deltok Thorsby sammen med en rekke andre aktører i platebransje, mobilbransje og opphavsrettsorganisasjoner på et møte på Herregårdskroa i Oslo. Møtet var arrangert at Telenor, som gjerne ville vite hvordan platebransjen ser for seg en ny forretningsmodell i en digital tid.

– 12-åringer får ikke kredittkort

Svarene var mange, men gamle. Debattleder Arild Rønsen gjorde sitt beste for å provosere fram et virkelig svar på de utfordringene som den siden i fjor sommer ulovlige nedlastingen gir. Men nei.

Direktør Lena Midtveit i Sony BMG innrømmet at platebransjen hadde vært for treg. Selv om betalingssystemene hadde vært enda tregere. Men vanskeligst av alt er det at 12-åringer – målgruppa for Idol-artistene – ikke kan få eget kredittkort. De yngste musikkelskerne har altså valget mellom å kjøpe gammeldagse CD-plater eller å laste ned ulovlig. Resultatet er gitt.

Salgsdirektør Harald Tømte i Universal Music mente at pressen hadde skylda for misèren.

Annonse


– Dere har hausset opp fildeling og forklart folk hvor de kan finne ting. Uten dere ville ikke fildeling vært det fenomenet det har blitt, tordnet han mot TV2, Aftenposten, ITavisen og alle andre pressefolk som satt blant tilhørerne.

– Bruk MySpace

Den som kom nærmest en form for realisme var ironisk nok en platedirektør som hadde gitt opp og lagt ned butikken sin – tidligere reality-stjerne og platedirektør Christer Falch. Han anbefalte alle karrieresultne artister å droppe platebransjen og bruke MySpace.

MSNs portalsjef Helge Birgelund opplyste interessant nok at av de 500 000 nordmennene som er innom MSN Music i løpet av uka kjøper bare ti prosent musikk. Og for hver av låtene som faktisk blir solgt, tjener MSN under ti øre.

Har pisken klar

Bransjen regner imidlertid med at iTunes, som ikke var til stede på møtet, har halvparten av det foreløpig beskjedne norske markedet for nedlastet musikk. Men den suverene vinneren er fortsatt den ulovlige nedlastingen. I følge bransjen laster vi ned ulovlig minst fem ganger så mye musikk som den vi laster ned lovlig – målt i kroner og øre.

Det vil Marte Thorsby gjøre noe med. Hun overlater naturlig nok til bransjen å utvikle forretningsmodeller som holder. Hennes rolle som representant for den internasjonale delen av norsk platebransje er å true med pisken. Holdningskampanjer er vel og bra. Men hun gjør det klinkende klart at silkehanskene nå er lagt vekk.

Lav profil

Thorsby har så langt holdt en lav profil i medielandskapet. Så lav at mange har måttet gi opp å få henne i tale. I så måte en skarp motseting til sin forgjenger Sæmund Fiskvik, som gjerne ringte journalister før de rakk å ringe ham.

Hun er imidlertid riktig så forekommende når vi treffer henne i pausen, og forklarer sin tilbakeholdenhet med at hun ikke ønsker fokus på sin person.

Saken – platebransjen mot fildelerne – vil hun derimot gjerne snakke om. Vi spør hennne hva IFPI akter å gjøre i Norge.

Vil ha IP-adressene

– Aksjonen mot Pirate Bay i Sverige viser at det går an å gjøre noe med problemet, svarer hun.

– Men Pirate Bay er jo oppe igjen, med dobbelt så mye trafikk som før?

– Jeg tror ikke historien om Pirate Bay er avsluttet ennå.

– Og svensk opposisjon forlanger statsrådsblod etter aksjonen?

– Det er snart valg. Mer er det vel ikke å si om det.

Thorsby mener at situasjonen i Sverige er spesiell, og ikke kan sammenlignes direkte med norske forhold. her hjemme håper hun at bransjen etterhvert får mulighet til hente ut IP-adresser og navn fra bredbåndsleverandørene slik at fildelerne kan tas.

En mulighet som ikke en gang politiet har i dag, med mindre det dreier seg om svært grove forbrytelser.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse