Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nett-nøytralitet nedstemt

Representantenes Hus i USA har stemt ned forslaget om å gjøre nettet kommersielt nøytralt.

Dermed kan lobbyistene fra Microsoft, Google, eBay og Amazon se langt etter loven som skulle sikre dem mot at internettleverandørene priser båndbredde etter hvem som er villig til å betale mest for å få sin informasjon og sine varer fram.

Du stiller bakerst

Både de nevnte storselskapene og en rekke brukerorganisasjoner frykter at Internett i framtida skal baseres på en modell der storkunder som betaler mye får forrang framfor andre i nettet.

Det ville i så fall bety at for eksempel private fildeler ville stille bakerst i køen, bak for eksempel iTunes.

Microsoft tapte

På den «riktige» siden i striden står underlig nok Microsoft, Google, Amazon og Yahoo, som man skulle tro er i stand til å betale godt for å få forrang i nettet.

På den andre siden står de store hardware-selskapene, som Cisco, 3M og Qualcomm. Samt ikke overraskende de største internett-tilbyderne og teleselskapene.

Fritt fram for «nettkupp»

Slik situasjonen er i dag, har alle i prinsippet like stor rett til å forsyne seg av nettets båndbredde, enten de heter Kåre Hansen eller Bill Gates.

Loven som ble nedstemt i Representantenes Hus torsdag skulle hindre at storselskaper «kupper» nettet med sine varer og tjenester.

Kilder:

BetaNews.com

Stikkord: internett