ILL: Per Ervland

Annonse


Fildeling kan bli lovlig i Sverige

ILL: Per ErvlandBredbåndsavgiften er tenkt å skulle kompensere opphavsrettshavere for ulovlig fildeling, men Bodstrøm møter massiv motstand mot forslaget.

Opposisjonspartier skifter mening

Allerede forrige gang spørsmålet om fildeling var oppe i den svenske Riksdagen, ble det foreslått å la fildeling være lovlig, og heller ta en flat avgift for alle bredbåndstilknytninger som skulle gå til å kompensere opphavsrettshavere for nedlasting.

Den gangen var opposisjonspartiene Vänstern og Moderaterna sterkt imot forslaget, men den siste utviklingen har fått disse til å åpne for en ny vurdering av saken.

Press fra ungdomspartiene

Dagens lov ble innført 1. juli 2005. Den gang var bare Centern og Miljöpartiet imot et forbud mot fildeling. Nå begynner flere av partiene å vakle i dette spøprsmålet. Razziaen mot The Pirate Bay har fått det til å storme rundt Bodstrøm, og flere av partienes ungdomsorganisasjoner presser på for en endring i loven.

Annonse


– Det viktigste for meg er at musikere og forfattere får betalt for sine åndsverk. Det er ikke så viktig hvordan det skjer, sier Thomas Bodstrøm til avisen Sydsvenskan

Forslaget møter motstand

Forslaget blir imidlertid forkastet av fildelernes egen organisasjon, Piratbyrån. Heller ikke rettighetshavernes organisasjon, Antipiratbyrån, har sans for forslaget.

Kilder:
Sydsvenskan
Svenska Dagbladet
Expressen

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse