USRP

Annonse


PC-radio kan brukes til «alt»

USRPRadiokortet har fått navnet USRP (Universal Software Radio Peripheral) og ledsages av programvaren . Systemet fungerer både med Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD og NetBSD.

Brukes i butikker

Ettus forteller til Wired at USB2-kortet og programvaren allerede brukes av butikkjeder i England for å finne ut hvordan kundene oppfører seg. Ved hjelp av systemet kan en butikkeier finne ut alt fra hvor mange som passerer gjennom døra til hvilke butikkvinduer som er mest populære.

Men dette er bare ett av de utallige bruksområdene man kan tenke seg med systemet til Ettus Research. Ettus har for eksempel dekodet HDTV-bølger, slik at man ikke lenger er avhengig av kringkasterens utstyr for å se sendingene.

Neppe lovlig

Kortet og programvaren kan i prinsippet ta i mot og dekode enhver form for signal som ligger i hele spekteret for radiooveroverførte data – fra satellittsignaler og RFID til GPS, FM, VHF, UHF og nødnett. Man kan sende så vel som motta i hele spekteret. Bare fantasien setter grenser.

Annonse


Om alt dette er lovlig, er en annen sak. De fleste land – også Norge – har strenge restriksjoner på hva man kan bruke radiofrekvenser til. Poenget er at det nå er teknisk mulig for alle å bruke de samme frekvensene som kringkastingsorganisasjoner, staten og institusjoner hittil har hatt monopol på.

Inngangsbilletten til denne fagre nye verden er 3300 kroner for kortet, som kan kjøpes fra Ettus.com. Programvaren er gratis.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse