Full forvirring om HD-lyd

La oss ta det enkleste først: Både HD-DVD og Blu-ray kommer til å støtte dagens Dolby Digital og DTS. Like fullt som de kan spille gamle DVD-plater i tillegg til de nye diskene med filmer i HD (High Defininition)-kvalitet.

Felles, standard og opsjon

Når det hadde vel knapt vært noen vits i å oppgradere bildekvaliteten om ikke lydkvaliteten følger med. Derfor har hver av de to konkurrerende formatene valgt å støtte en drøss med nye lydformater som er bedre enn de som finnes på dagens CD-plater og DVD-filmer.

Noe har de felles. I andre tilfeller har de to leirene valgt å støtte hver sine formater. Noe er obligatorisk – det vil si at alle spilllere må støtte formatet som en minimumsstandard. Andre formater er opsjoner. Det vil si at produsentene kan støtte dem om de ønsker.

Annonse

Ukomprimert PCM

Både HD-DVD og Blu-ray skal støtte LPCM, et ukomprimert lydformat som allerede er utbredt innen musikkvideo. LPCM (eller bare PCM, som det oftest blir kalt) er i dag som oftest bare i stereo, men vil komme i flere kanaler (8). LPCM har mulighet for 48 KHz eller 96 KHz samplingsfrekvens, med ordlengde på 16, 20 eller 24 bit. Til sammenligning er CD 44.1 KHz og 16 bit.

Med 96 KHz og 24 bit snakker vi om samme kvalitet som DVD-Audio, et format som i dag er forbeholdt de med spesielle DVD-Audio-spillere. LPCM-formatene kan spilles med alle eksisterende DVD-spillere, og altså også med de nye Blue-ray og HDVD-spillerne.

To ekstra kanaler

Men her snakker vi altså primært om musikk i to kanaler. Når det gjelder filmlyd, blir det straks mer komplisert. Her skal det nå være inntil 8 kanaler (7.1), alle sammen med høyere lydkvalitet enn tilfellet er i dag.

Dolby har allerede kommet med sin Dolby Digital Plus-standard. I motsetning til dagens Dolby Digital-format blir lyd over 10 KHz ved 384 kbps bitrate og 15 KHz ved 448 kbps ikke «lagt sammen» i et matrix-system. Vi snakker altså om ekte surround i åtte helt separate kanaler, også over det området der et menneskelig øre som har nådd middelalderen (eller blitt utsatt for death metal i årevis) må gi opp.

Ikke SACD/DVD-Audio

Dolby har også kommet med Dolby True HD, som er komprimert lyd uten tap basert på den eksisterende MLP (Meridian Lossless Packing)-standarden som brukes i DVD-Audio, det ene av de to formatene som platesleksapene håpet skulle avløse CD. Verken DVD-Audio eller konkurrenten SACD ser ut til å ha lykkes så langt, og formatene er da heller ikke lagt inn verken som standard eller opsjon i Blue Ray og HD-DVD.

Dolby Digital Plus og Dolby True HD ligger begge som standard i HD-DVD-spillerne, mens de er opsjoner hos Blu-ray.

Forbrukerne gir f…

Så har vi Dolbys erkekonkurrent DTS. Også de kommer med et nytt HD-lydformat, DTS HD Master Audio. Også her er det snakk om komprimering uten tap. Både Blu-ray og HD-DVD åpner for bruk av dette formatet, men bare som valgfri mulighet.

Ingen vet i dag hvilke formater filmbransjen velger å gå for. Det som derimot er sikkert, er at vanlige forbukere neppe kommer til å forholde seg til dette villnisset…

Kilde:
HiFi News (papir).

Annonse
Annonse