Annonse


Norske fildelere skal saksøkes

Før helgen ble en stavangermann tatt for å ha drevet den ulovlige filserveren «Stavanger dragon hub», som er en hub i Direct Connect-nettverket. Ifølge Dagens Næringsliv hadde nettverket over 1.500 brukere, og store mengder piratkopiert film og musikk skal ha blitt spredt blant brukerne.

– Han kan vente seg et klekkelig erstatningssøksmål, sier advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen til Dagens Næringsliv.

Staturerer eksempel

Tøndel jobber på vegne av Motion Picture Association (MPA), som ivaretar interessene til alle de store amerikanske film- og tv-gigantene. Den Internasjonale platebransjens forening i Norge (Ifpi) var også med på aksjonen.

Ifølge Tøndel vurderer man å politianmelde Stavanger-mannen.

Annonse


– Vi må statuere de eksemplene vi kan. Dette er helt åpenbart kriminell virksomhet, sier han.

Tusener i kikkerten

Tøndels kollega, advokat Rune Ljostad, opplyser at det kan bli aktuelt å reise erstatningssøksmål mot et stort antall personer.

– Vi har flere tusen personer i kikkerten. Men først og fremst vil vi konsentrere oss om de store gutta som organiserer og setter opp de ulike fildelingsnettverkene, sier Ljostad.

Direktør i Ifpi, Marte Thorsby, opplyser at de er villige til å gå rettens vei for å kunne avsløre identiteten bak de mange internett-piratene.

– Vi har flere muligheter vi kan benytte oss av for å få ut identiteten til nettbrukerne, sier Thorsby.

Klar politikk

Telenor som er Norges største internettleverandør sier de har en klinkende klar policy på dette området.

– Vi overvåker ikke våre kunder og leverer ikke ut ip-adresser eller navn på våre brukere. Men hvis saken er anmeldt og politiet ber om navnet bak en ip-adresse, vil vi ta stilling til saken. Vi har ikke hatt noen slike saker så langt, sier informasjonssjef Arild S. Johannessen. i Telenor til NTB.

Han understreker at det slett ikke er sikkert de vil gi ut navnet på nettbrukerne selv om politiet ber om det.

Annonse