Annonse


Lån penger fra nettvenner

Nettstedet Prosper.com formidler lån mellom privatpersoner. Du trenger altså ikke ha verken sikkerhet, jobb eller bankforbindelse for å skaffe deg penger.

Og rentene er mye hyggeligere enn de du får i «gråmarkedet» for forbrukslån. Det er nemlig långiver og låntaker som avtaler dette – helt uavhengig av skyhøye rentesatser for lån uten sikkerhet som en stor institusjon har fastsatt.

Fungerer som kreditor

Ved hjelp av listen som ligger på nettstedet skaffer du deg raskt oversikt over de som tilbyr lån og de som trenger det. Du kan ta opp lån opptil 25 000 amerikanske dollar – om lag 153 000 norske kroner.

Prosper fungerer som lovlig kreditor dersom tilbakebetalingen uteblir. Og som på nettbaserte auskjonstjenester rangeres aktørene av andre som har brukt dem. Dermed siles både dårlige betalere og lurendreiere ut.

Annonse


– Kan du låne meg 500 til mandag?

Prosper.com sier at de ikke gjør annet enn å formidle en type lån som folk har drevet med til alle tider. Mangler du en liten sum, snakker du med kameraten, naboen eller arbeidskollegaen.

Forskjellen er at den snille vennen nå kan bo og jobbe et helt annet sted enn deg. Siden Prosper.com forholder seg til amerikansk lov, har de ikke anledning til å tilby lån til folk med adresse utenfor USA.

Også i England

I Storbritannia finnes en tilsvarende tjeneste kalt Zopa. Her er lånegrensen 25 000 pund – om lag 282 000 norske kroner. Men heller ikke Zopa låner ut til nordmenn. Bare folk som er bosatt i Storbritannia og som har konto i en britisk bank får delta.

Det skulle imidlertid ikke være noe i veien for at nordmenn starter en slik tjeneste. Private lån utenfor banksystemet er både en lovlig og tradisjonsrik aktivitet også her i landet. Spørsmålet er imidlertid om tredjepart har anledning til å tjene penger på det.

Annonse


Annonse


Annonse