Annonse


– Fasttelefonen vil dø

Dette spår den danske teleanalytikeren Torben Rune.

Vekk i 2011

Utviklingen er den samme i mange andre land, men geografiske forhold med små avstander og lett terreng gjør at den går ekstra raskt i Danmark. Dermed kan fasttelefoni være avskaffet innen år 2011, eller senest i 2013, mener Rune.

? I løpet av fire år vil vi se en halvering av trafikkmengden på fastnettet. Og den gjenstående halvdelen vil forsvinne enda fortere, spår Torben Rune, analytiker i selskapet Netplan, ifølge Internetavisen Jyllands-Posten.

Dyrt fastnett

Tallet på anrop over fasttelefon har allerede gått kraftig ned, men man vet ikke hvordan disse anropene nå fordeler seg mellom mobiltelefoner og såkalt ip-telefoni. Rune tror imidlertid at rundt 70 prosent av trafikken er gått til mobilnettet og 30 prosent til internett.

Jo mindre trafikken på fastnettet blir, jo dyrere blir det å bruke dette nettet. Dermed vil flere og flere velge å gå over til mobiltelefonene, og i noen grad også til ip, mens fastnettet går den visse død i møte, sier den danske analytikeren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse