Sony fyller 60

Listen er lang over oppfinnelser og standarder som Sony har stått bak i forbrukerelektronikkens tidsalder.

PS3 med Blu-ray

De er selskapet både bak kompaktkassetten (1960-tallet), CD-platen (1980-tallet, sammen med Philips) og ikke minst den epokegjørende Playstation spillkonsollen, som i år kommer i versjon 3 med den nye videoplatestandarden Blu-ray innebygd.

Det er vel knapt en eneste nordmann som ikke eier eller har eid et Sony-produkt. men det må sies at den japanske elektronikkgiganten ikke alltid har vært like heldig med lanseringene sine.

Annonse

Fiaskoer på rekke og rad

Blant fiaskoene teller vi Betamax, videokassetten som måtte gi tapt for det langt dårligere VHS-systemet. Og så har vi MiniDisc, som skulle bli en mindre og mer praktisk avløser for CD-en. Det kom svært lite musikk på MiniDisc, og MP3-lagring i fastminne og på harddisk kom Sonys små, kjekke disker i forkjøpet.

I dag lever både Beta-formatet og MiniDisc videre som profersjonelle opptaksmedier for kringkasting og studiobruk, selv om forbrukerne har vendt dem ryggen.

Heller ikke robothunden Aibo (bildet) har vært noen stor suksess, og i år bestemte selskapet seg for å skrote den.

Apple-nemesis

Sony har slitt med å komme inn i den bærbare musikken i MP3-alderen. Her har Apple og deres iPod gitt dem tung konkurranse. På kamerafronten har det gått bedre, men også her må Sony se seg slått av aktører som Canon og Casio.

Med ny, ikke-japansk ledelse og stor avskalling av gamle medarbeidere kan det godt tenkes at Sony får et nytt løft mot slutten av det første tiåret på 2000-tallet.

Uansett: Vi gratulerer med dagen!

En grundig gjennomgang av Sonys historie finner du på Sony.net

Annonse
Annonse