pirat mp3 cd napster kopi

Annonse


Vil kaste piratene i fengsel

pirat mp3 cd napster kopiI dag ligger det an til at EU-kommisjonen anbefaler felles europeiske retningslinjer for sanksjoner mot ulovlig kopiering av opphavsbeskyttet materiale. I innstillingen går man inn for at dette straffes med fengsel i inntil fire år eller bøter på inntil 300 000 euro (2.4 millioner kr).

Skal ta storpiratene

Dermed vil piratkopiering kunne straffes strengere enn både grov vold, voldtekt og misbruk av barn. Imidlertid dreier dette seg om ulovlig piratkopiering i kommersielt øyemed, som for eksempel å trykke falske Windows- eller musikk CD-er og selge dem som ekte.

I både Europa og USA står organiserte kriminelle grupper bak piratkopiering i stor skala. Symantec og Microsoft er blant programvareleverandørene som taper stort på at det selges hundretusenvis av piratkopier av deres produkter.

Forbudt å planlegge hack

I motsetning til hva en del norske medier later til å tro, dreier disse lovforslagene seg først og fremst om organisert kriminalitet og piratkopiering i stor skala. Det amerikanske forslaget til en ny DMCA (Digital Millennium Copyright Act) går imidlertid langt lenger enn det europeiske.

Annonse


Dersom den nye loven blir vedtatt i USA, vil bare det å forsøke å bryte opphavsretten bli et lovbrudd i seg selv. Det betyr at i verste fall risikerer to stykker som diskuterer et hack, å havne i fengsel. Loven åpner også for økt bruk av romavlytting for å få has på piratene.

– Piratpenger gir terror

Det sier seg selv at det amerikanske FBI ikke vil være interessert i å ta i bruk romavlytting mot en tenåring som laster ned den siste Britney Spears-låta fra Limewire. I argumentasjonen for det nye lovforslaget har film- og platebransjen pekt på at penger fra den organiserte piratkopieringen ofte havner i hendene på terrororganisasjoner.

Alle disse tiltakene for å beskytte opphavsretten går sterkt på bekostning av enkeltpersoners individuelle frihet og privatlivets fred. Dette bekymrer naturlig nok intellektuelle og datakyndige i USA. Flere har tatt til orde for at DMCA må få en Fair Use- klausul, det vil si at den tillater kopiering til eget bruk.

Kilder:
News.com
News.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse