Canons nye speilrefleks

Annonse


Kameraer gir «fingeravtrykk»

Canons nye speilrefleksI følge forskere ved universitetet i Binghamton, New York har hver eneste bilde en digital «skygge» som forteller hvor det kommer fra.

Nyttig for politiet

Denne «skyggen» er svært vanskelig å oppdage. Det dreier seg nemlig om et svakt støymønster som det kreves en piksel til piksel-sammenligning for å avdekke.

Professor Jessica Fridrich, som leder prosjektet, tror at oppdagelsen kan brukes i mange sammenhenger. Spesielt kan politiet få nytte av den i sin etterforskning.

Kan tilbakeføres

Barnepornografiske bilder er ofte manipulert, nettopp fordi politiet ikke skal kunne oppdage omgivelser og andre kjennetegn som kan spores tilbake til opphavet.

Annonse


Med teknikken som nå er utviklet ved Birmingham-universitetet, kan bildet tilbakeføres til ett bestemt kamera. For at slikt skal være til virkelig nytte, må imidlertid kameraprodusentene samarbeide. Er politiet så heldig å få tak i kameraet som bildene er tatt med, kan det umiddelbart brukes som bevis mot eieren.

Avdekker forfalskninger

Forskerne mener også at teknikken egner seg godt til å avdekke forfalskninger og manipulasjoner i bildebehandlingsprogrammer.

Teknikken kan trolig også brukes til å avdekke ulovlig bruk av bilder med opphavsrett.

Hundre prosent klaff

I arbeidet med å avdekke mønstrene analyserte forskerne 2700 bilder tatt av ni ulike digitalkameraer. De oppnådde 100 % treff da de seinere sammenlignet mønstre i bildene med mønstrene kameraene la igjen.

Dermed snakker vi om en teknikk som burde gi stor sikkerhet i etterforskning og bevisopptak.

Kilde:
eurekalert.org

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse