Opera 9 public beta

Annonse


Lyntitt på Opera 9

Opera 9 public betaVersjon 9 av Opera har vært tilgengelig en god stund, men bare som preview-versjon. Nå er public beta-versjonen ute.

Funn for pirater

En rask titt avslører at Opera ikke har mistet sin største fordel – nemlig at den føles (og muligens er) vesentlig raskere enn andre nettlesere.

Ellers er den mest oppsiktsvekkende endringen støtte for BitTorrent. Det betyr at man raskt kan finne torrentfiler. Noe som i mange tilfeller dessverre (eller heldigvis, alt etter hvem du spør) betyr piratvare. Det fungerer upåklagelig – og er kjappere å bruke enn mange andre løsninger vi har prøvd.

Flotte funksjoner

Det er også mye annet å like her. Blant annet skreddersøm av søkefeltet – og ikke minst forhåndsvisning av nettsider som ligger under faner. Opera kan det der med detaljer. Mens Firefox er superenkel og Internet Explorer mest av alt kjedelig, briljerer nordmannen med et vell av funksjoner og frekke løsninger. Dette på tross av at det er en lett applikasjon som ikke jafser i seg mye PC-resssurser.

Annonse


Problem med nettsider

På den negative siden merker vi oss at Opera heller ikke denne gangen har 100 % støtte for sære nettsider (eller rettere sagt, disse sidene har ikke støtte for Opera). En av dem er ITavisens eget publiseringssystem. Både Windows- og Mac-versjonen av Opera 9 bygger tabellene våre horisontalt i stedet for vertikalt. Det kan selvsagt være vår egen feil, men det fungerer i hvert fall upåklagelig både i Firefox, Safari og Internet Explorer.

Stort widget-utvalg

Widgets er små og søte nytte- og moroprogrammer som legger seg oppå skrivebordet ditt. Slike småprogrammer har mac-brukere hatt lenge, og Windows-brukerne etter hvert også. Opera-widgets er i motsetning til Apples Dashboard ikke en integrert del av operativsystemet, men snarere en del av Opera-miljøet.

Opera har en imponerende bukett å by på. Her finner du både kalendere, klokker, puslespill og nyhetsagenter. Spesielt likte vi Trafikanten-widgeten, som gir en glimrende oversikt over kollektivrutene i Oslo og omegn.

Public beta-versjonen finnes både for Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD og Solaris. Du laster den ned fra Opera.com.

Oppdatert: Opera har lovet å se på problemet som er beskrevet ovenfor, som vi skal værer de første til å innrømme er noe spesielt. Vi venter i spenning…

Annonse