Annonse


Sikre kort langt unna

De fleste europeiske land har nå bankkort med brikke, framfor den gammeldagse magnetstripen som fortsatt brukes her i landet. Banekene lovet for to år siden at vi skulle få nye kort, men de har latt vente på seg. Resultatet er at Norge nå er et fristed for østeuropeiske kriminelle som «skimmer» minibanker både for kortinformasjon og kode.

«Høna og egget»-situasjon»

Det kan likevel se mørkt ut for pengene til norske bankkunder i mange år framover. Til NRK sier Tor Johan Bjerkedal i Finansnæringens Hovedorganisasjon at usikkerhet om hvem som skal bære kostnadene er hovedårsaken til at vi ikke har sikre kort.

– Butikkene vil ikke gå over til nye terminaler. Og bankene vil ikke utstede nye kort før de har gjort det. Så dette er en skikkelig «høna og egget»-situasjon, sier Bjerkedal.

han sier det minst vil ta fem år før vi får nye kort – i verste fall 20 år.

Annonse


– Dyrere å vente

Generalsekretær Per Morten Hoff i IT-næringens organisasjon IKT-Norge er rystet.

– Norske bankkort er enkle å kopiere. Norge tiltrekker seg internasjonale bander som ser at Norge bruker teknologi som er enkle å svindle. Slik sett er vi mer utsatt enn i andre land.

Hoff mener at økonomiske hensyn ikke kan stå i veien for overgangen til kort med smartbrikke, og at kostnadene på sikt ved å ha usikre kort sannsynligvis er høyere enn å gå over til nye kort nå.

Svindel-bølge i Oslo

De siste dagene har vi sett et oppsving i minibanksvindel i Oslo. I løpet av helga og mandagen avslørte politiet hele sju minibanker i Oslo-området som var «fikset». Det betyr at kunder som skal ta ut penger, både blir frastjålet kortinformasjonen og PIN-koden.

Med denne informasjonen kan forbryterne lage nye kort og ta ut penger på offerets konto. Politiet oppfordrer nå folk til å være aktsomme når de tar ut penger i påsken. og melde fra om uregelmessigheter. «Skimme»-utstyr kan imidlertid være vanskelig å oppdage.

Kilder:
NRK Dagsnytt
NTB

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse