Annonse


Dette fungerer ikke i Boot Camp

I går laserte Apple prøveversjonen av programmet Boot Camp, som gjør at en Intel-basert Mac kan kjøre Windows.

Ikke grei skuring

Hensikten er åpenbart å lokke til seg PC-publikumet, som hittil har vært skeptisk til å satse på Mac – rett og slett fordi de har bruk for Windows til de programmene og spilene de bruker til daglig.

Men fortsatt er det ikke helt grei skuring å kjøre Windows på en Mac. Mye vil ikke fungere optimalt, og enkelte funksjoner kan du bare si farvel til om du velger å kjøre Windows XP som standard vare på Mac-en din.

Firmware nødvendig

Først av alt må du oppdatere firmware på din nye iMac, MacBook Pro eller Mac mini (som naturligvis må være ustyrt med Intel-prosessor. Mac med PPC-prosessor fungerer ikke!).

Annonse


Deretter må du brenne en CD med spesielle Windows-drivere for Mac. Disse driverne gjør at Mac-en, som bruker det nye EFI-oppstartssystemet, blir kompatibelt med BIOS, som Windows XP bruker.

Ikke webkamera

Når dette er på plass, vil forhåpentligvis Windows starte og fungere som på en grei (men ikke topp spesifisert) PC. Du må likevel si «ha det» til Apples innebygde webkamera (iSight). Apples fjernkontroll vil heller ikke fungere mer. Og lyset på MacBook-ens tastatur slukker…

Mange lurer også på om Boot Camp vil fungere med Microsofts kommende operativsystem Vista, som vil avløse Windows XP en gang i løpet av 2007.

«Tja» til Vista

Svaret er «tja». Verken Microsoft eller Apple har sagt noe offisielt om dette. Cameron Esfahani, som er Senior Software Architect hos Apple, har imidlertid uttalt at han ikke tror det vil bli enkelt å kjøre Vista på en Mac.

Dette sa han så seint som i begynnelsen av mars, og det er usannsynlig at han da ikke kjente til Boot Camp.

Valgets kval

Med andre ord blir konklusjonen at dersom primært ønsker å spille PC-spill og kjøre Windows-programmer, så er det fortsatt mest fornuftig å velge en PC med Windows.

Dersom du primært bruker datamaskinen din til musikk, film og nettaktiviteter – og i tillegg er opptatt av brukervennlighet og design, kan Mac være det beste alternativet.

Og nå får du jo også Windows-muligheten på kjøpet. Selv om Vista ikke skulle kunne kjøres på Mac, vil brorparten av Windows-programvare være XP-kompatibelt i lang tid framover.

Kilder:
Tuaw.com
ComputerSweden.se
MacInTouch.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse