Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fingeravtrykkene avslører deg

Gjerningsmannen er 1.80 høy, røyker, bruker balsam og spiser litt for mye pølse i brød. Slik kan fremtidens etterlysningsplakater se ut.

fingeravtrykk
Britiske forskere har oppdaget at fingeravtrykkene sladrer om livsstilen vår. Nå er de i ferd med å kartlegge hvordan vaner som røyking, narkotikabruk, alder og produkter til personlig pleie kan endre fingeravtrykkene våre.

Finner gamle avtrykk

Prosjektet skal også ha funnet bedre metoder for å få frem gamle fingeravtrykk og avtrykk på bombefragmenter. Disse er ofte de vanskeligste fingeravtrykkene å få frem.

Menneskelige fingeravtrykk består i hovedsak av fettstoffer, såkalte lipider, som vi skiller ut fra huden. Disse fettstoffene inneholder ofte kjemikalier som sladrer om livsstilen vår. Røykere skiller for eksempel ut kjemikalet cotinin, et stoff som oppstår når kroppen bryter ned nikotinet.

Håper færre slipper unna

Den kjemiske sammensetningen i fingeravtrykk er også forskjellig hos barn, voksne og eldre. Forskerne håper nå at deres forskning på fingeravtrykk vil føre til at enda færre slipper unna med alvorlige lovbrudd i fremtiden.

Kilde:
BBC