Annonse


– Norge er en IT-sinke

I år som i fjor havner Norge på 13.plass når en rekke ulike faktorer knyttet til IT «veies og måles». I alt 115 land er vurdert, så i den store sammenheng er ikke 13. plass noen dårlig plassering.

Men i forhold til våre naboland er det slett ikke så bra. Danmark havner på tredje plass, Island på fjerde, Finland på femte og Sverige på åttende plass.

Aller øverst troner USA, med fjorårets bestemann i klassen, Singapore, rett etter seg.

Mange vurderinger

Det er en rekke faktorer som brukes i IT-indeksen: Alt fra bruk av nett og mobil, interaktivitet mellom offentlige etater og publikum til lovgiving og kvaliteten på relevant utdanning.

Annonse


Et av områdene hvor vi får svært dårlig uttelling er kvaliteten på matematikk- og vitenskapelig utdanning. Der havner Norge på 76. plass, mens Finland til sammenligning ligger på tredje plass i verden når det gjelder denne type utdanning.

Når det gjelder internetttilgang og antall prosedyrer som kreves for å starte et selskap rangeres vi imidlertid blant de beste.

Imponert

I vurderingene fra World Economic Forum slås det fast at de nordiske landene imponerer, og at det er de samme faktorene som også har ført disse landene til topplasseringer når landenes konkurransekraft vurderes.

? De nordiske landene har i mange år vært kraftsentra når det gjelder it-utvikling, flinke til å bruke det siste innen teknologisk utvikling til å effektivisere sine økonomier og løfte levestandarden, sier WEFs sjeføkonom Augusto Lopez-Carlos.

Blant landene som har klatret kraftig på rankingen siden i fjor er Taiwan og Korea, som har beveget seg henholdsvis åtte og ti plasser oppover til sjuende og 14. plass.

På de aller nederste plassene finner vi Paraguay, Chad og Etiopia.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse