Annonse


Nå starter tidenes IT-rettssak

Det er tredje gangen gjenlevende Beatles-medlemmer går til sak mot IT-selskapet Apple, som har samme navn som Beatles plateselskap Apple.

To forlik før

Første gang var i 1981, da de to partene inngikk et forlik der Steve Jobs måtte love at hans IT-selskap aldri skulle begi seg inn på musikkens enemerker.

I 1991 måtte IT-Apple ut med 26 millioner dollar (170 millioner kroner, etter dagens kurs) til Beatles-Apple. Samt love mer presist at de ikke skulle distribuere musikk.

Gjelder nettmusikk?

Om dette bare gjaldt fysiske musikkenheter som CD-plater og kassetter, er stridens eple i den tredje omgangen. Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennons enke Yoko Ono og George Harrisons enke Olivia Harrison mener at avtalen også gjelder musikk som blir solgt som filer via Internett.

Annonse


Apple-sjefen Streve Jobs og hans advokater mener på sin side at avtalen bare gjelder tradisjonelt musikksalg på gamlemåten.

Dommer med iPod

Saken starter denne uka i britisk Høyesterett, ledet av dommeren Edward Mann. Mann er kjent som en utradisjonell høyesterettsdommer med interesse for teknologi. Han er den lykkelige innehaver av en iPod.

Dersom Apple skulle tape, kan de risikere å måtte skifte både navn og logo (plateselskapet Apple bruker også et eple). I så fall snakker vi om at ett av verdens mest kjente varemerker må gis på båten, noe som er umulig å verdsette i penger. Trolig snakker vi om milliardverdier – i dollar.

Kilde:
Silicon.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse