ill: Per Ervland

Annonse


DRM tar over PC-en din

ill: Per ErvlandKopibeskyttelse, eller DRM (Digital Rights Management) blir stadig vanligere i kampen mot ulovlig piratkopiering. Du får knapt kjøpt et dataspill eller en DVD-film uten. Svært mange CD-er og musikk lastet ned lovlig fra nettet er også utstyrt med DRM.

Stadig mer agressiv

Egne selskaper spesialiserer seg i å levere DRM til utgivere av musikk, filmer og spill. Disse utvikler kopibeskyttelse basert på svært forskjellige prinspipper. For en som har fulgt med i utviklingen en stund, kan man imidlertid si at de har en ting til felles: Kopibeskyttelsen blir stadig mer aggressiv.

Nylig kom nyheten om at selskapet Settec sin Alpha DVD-beskyttelse gjør at DVD-brenneren din slutter å fungere. Lesere av ITavisen vil også huske rootkitskandalen med Sonys kopibeskyttelse som, viste det seg, installerte rootkits på PC-en som gjorde den sårbar for hackerangrep og spionprogrammer. Sony gikk senere med på å betale erstatning til alle som hadde kjøpt CD-er med den aktuelle kopibeskyttelsen på.

StarForce under lupen

Denne gangen er det imidlertid selskapet StarForce som er i hardt vær. Selskapet leverer blant annet kopibeskyttelse til mange populære spill, som V for Vendetta (Rett rundt hjørnet), Silent Hunter 3 og Prince of Persia.

Annonse


StarForces siste kopibeskyttelse installerer en driver som kjører på høyeste nivå, RING0, på PC-en. Dermed får programmet tilgang til all maskinvare, drivere og prosesser på de lavere nivåene. Dette programmet kjører uavhengig av om spillet kjører eller ikke, og vil for eksempel oppdage det hvis du forsøker å kopiere en beskyttet CD.

Spionerer på brukerne

Dersom dette programmet oppdager noe mistenktelig, omstarter det PC-en øyeblikkelig, uavhengig av om brukeren har lagret arbeidet sitt eller ikke. StarForce-kopibeskyttelsen saboterer også programmer som er ment for å spille av kopierte disker. Dermed kan du få store problemer med å kjøre back up-kopier av gamle spill.

Som om dette ikke er nok, ser det foreløpig ut til at ingen av dine gamle spill vil virke den dagen du går over til Windows Vista. Det er fordi Windows Vista foreløpig ikke tillater installasjon av drivere som StarForces kopibeskyttelse. Det bør kanskje likevel anses som en fordel.

CDFreaks

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse