Annonse


Apple og Frankrike i krig

Det laveste kammeret i det franske parlamentet vedtok i går loven som effektivt forbyr musikkbutikker på nettet å selge låter som ikke kan spilles i andre systemer enn deres eget.

Universielt filformat

Loven, om den blir endelig vedtatt, rammer trolig både Apple og MSN. Begges musikkbutikker kjører proprietær kopisikring, slik at en musikkfil kjøpt hos den ene ikke kan spilles hos den andre.

Det er dette franske politikere nå vil til livs. De ønsker at franske kjeder som Fnac skal kunne selge iTunes-musikk på lik linje med Apple.

Forbudt å tukle

Hvordan loven vil påvirke Microsoft og MSN Music er ennå litt uklart. MSN baserer seg på å lisensiere ut sitt musikkutvalg til underleverandører. Dermed kan Fnac fritt selge MSN-låter, men med MSNs proprietære kopisikring.

Annonse


Dersom loven er konsekvent, vil også dette være ulovlig. For MSN-musikk kan verken spilles i iTunes eller på en iPod, dersom man ikke tukler med den. Dette er forbudt i de fleste EU-land, og vil også være forbudt i Frankrike.

-Statsstøttet piratvirksomhet

Talskvinne Natalie Kerris ved Apples hovedkvarter i California er ikke nådig i sin karakteristikk av vedtaket:

– Den franske implementasjonen av EUs opphavsrettsdirektiv vil resultere i statsstøttet piratvirksomhet. Om dette skjer, vil lovlig musikk stupe samtidig som lovlige alternativer er i ferd med å vinne kunder, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Kan stoppe iTunes

Resultatet kan i siste instans bli at Apple stopper iTunes Music Store i Frankrike. I så fall kan det bli alvorlig for selskapet. Hele 5 prosent av totalomsetningen til Apple kommer fra Frankrike.

Microsoft har på sin side hittil ikke villet kommentere lovforslaget.

Samtidig viser en fersk EU-undersøkelse oppsiktsvekkende at musikk-kunder er villig til å betale det dobbelte for filer de kan bruke på flere spillere.

Kilder:
Reuters.com
BBC
OSNews.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse