Annonse


Frankrike vil åpne iTunes

Frankrike har blitt Europas «enfant terrible» i amerikanernes øyne. Først ville de ikke støtte Irak-invasjonen. Deretter gjør de politiske grep som direkte underminerer den amerikanske underholdningsbransjens syn på opphavsrett.

303 kroner for å laste ned

Legaliseringen av fildeling som bel vedtatt før jul ser likevel ut til å bli en kortvarig glede. Dersom et nytt lovforslag blir vedtatt torsdag denne uka, kommer de som laster opp ned musikk uten opphavsmannens godkjennelse få 38 euro (om lag 303 kroner) i bot. Mens de som i tillegg deler slikt med andre, kan få 150 euro (om lag 1195 kroner) i bot.

De som selger eller på annen måte beriker seg på ulovlig tilegnet materiale, kan derimot risikere å bli voksne 300 0000 euro (om lag 2,4 millioner kroner) fattigere.

Åpne standarder

Underlig nok er DVD-plater unntatt fra disse reglene. Og bøtene vil stå i samsvar med antallet ulovlige filer som er lastet ned eller distribuert.

Annonse


Apple og MSN er trolig ikke glad for den andre delen av dette lovforslaget. Her heter det at alle musikktjenester må være i formater som er åpne for alle. Det betyr at MSN kan selge iTunes-låter – og omvendt.

Tenker på Fnac

Franske myndigheter tenker spesielt på hjemlige kjeder som Fnac, som gjerne vil selge musikk for nedlasting fra alle aktørene.

I dag er det slik at musikk kjøpt på iTunes Music Store bare kan spilles i Apples musikkprogram iTunes og på Apples MP3-spiller iPod. Mens MSN-musikk bare kan avspilles i programmer og på spillere som støtter Microsofts spesielle kopibeskyttelse.

Kilde:
Reuters.com

Annonse