Annonse


Stor D-kinotest i Norge

Om knappe to uker presenteres det storstilte norske prosjektet under ShoWest-messsen i Las Vegas. Det totale budsjettet er på 14 millioner kroner, og finansieringen er nå på plass fra bidragsyterne Filmweb, Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim, Telenor, kinoteknikk-leverandøren Hjalmar Wilhelmsen og digital kinoreklame-pionerene Unique Promotions/Unique Digital, samt alle ledende kinoer og kinokjeder i Norge.

Vil bruke alt

Det tolv måneder lange prosjektet skal utforske problemstillingene rundt landsdekkende nettverksinstallasjon av digital kinoteknikk. Prosjektet kommer til å undersøke distribusjon av digitale filmer og annen type underholdning gjennom å ta i bruk alt av dagens tilgjengelige digitale projektor- og servertekologi, heter det i en pressemelding fra NORDIC, som prosjektet blir kalt.

Bokstavene står for NORway’s Digital Interoperability in Cinemas.

Spillefilmene kommer

Norske kinogjengere kommer til å få merke satsingen. Til sammen skal det installeres 12 digitale kinoanlegg rundt om på landets viktigste kinoer. Dette i tillegg til de digitale anleggene som blant annet er installert i Oslo og Trondheim.

Annonse


Ordinære kinooppsetninger av Hollywood-filmer og europeiske filmer vil bli vist heldigitalt. I dag gjelder dette stort sett reklamefilmer i forkant av filmene på de relativt får kinoene som har installert digitale framvisere.

JPEG-utprøving

Prosjektet vil også utrede mer effektive former for digital distribusjon , blant annet via bredbåndslinjer og sentrale servere.

I tillegg vil prosjektet utrede mulighetene for å bruke komprimeringsstandarden JPEG 2000, som blant annet er utviklet av professor Andrew Perkis ved NTNU i Trondheim.

– Vi kommer ikke bare til å samarbeide med internasjonale standard-organisasjoner og Hollywood-studioer rundt spørsmålene som berøres ved utforskningen av interoperabilitet innen digital kino. Vi kommer også til å dele all informasjon og data fra NORDIC-prosjektet så vidt og bredt som mulig, sier Perkis.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse