Annonse


Fly-mobil farlig likevel

Flere eksperter har hevdet at det ikke er grunnlag for å mistenke GSM-telefoner for å påvirke elektronikken om bord i flyet. Men for å være på den sikre siden, holder flyselskapene på å utvikle egne basestasjoner som skal være sikre.

Telefonen problemet

I en undersøkelse foretatt av forskere ved Carnegie Mellon-universitetet i USA konkluderes det med at det er selve telefonen som er problemet – ikke kommunikasjonen mellom telefon og basestasjon.

Forskerne tok med seg en antenne og en spektrumanalysator på tilfeldige flytruter i det nordøstlige USA. De fanget opp flere påslåtte mobiltelefoner om bord, og avdekket oppsiktsvekkende nok at det foretas mellom en og fire mobilsamtaler pr. flytur.

Påvirker GPS

Forskerne konkluderte med at mobiltelefoner kan påvirke instrumentene i cockpiten, spesielt de livsviktige GPS-instrumentene som brukes til navigasjon.

Annonse


Bill Strauss, ekspert på elektromagnetisme og medlem av forskerteamet, sier at risikoen for påvirkning er større enn tidligere antatt.

Ville oppheve forbud

Føderale myndigheter i USA innførte i 1991 totalt mobilforbud i fly, på linje med bestemmelsene vi har i Europa. I fjor sommer foreslo imidlertid de samme myndighetene å oppheve forbudet, slik at mobiltelefoner fritt kan brukes om bord på flyet – også i lufta.

Den nye undersøkelsen kan føre til at både myndigheter og flyselskaper nå velger å opprettholde forbudet.

News.com

Annonse