Bredbånd

Annonse


Last ned DVD på 5 sekunder

BredbåndDet mener forskerne i Worldwide LHC Computing Grid (WLCG), et prosjekt som bruker den såkalte Grid-teknologien til å utnytte ledig datakapasitet effektivt.

1 Gigabyte i sekundet

På en kongress i Mumbai, India denne uka kunne forskerne presentere resultatene av et eksperiment de foretok for å se hvor stor praktisk gevinst man kunne få av å utnytte Grid.

I forhold til dagens bredbåndshastigheter i norske hjem er det ikke småtteri forskerne kan varte opp med. Hele 1 Gigabyte i sekundet er ikke hverdagskost. En DVD-film på 5 GB vil dermed bruke bare 5 sekunder på å bli overført.

1000 spillefilmer på 90 minutter

Med samme hastighet kan du i følge WLCG på en og en halv time laste ned et helt års produksjon av indiske Bollywood-filmer. Bolllywood er som kjent langt mer produktiv enn Hollywood. Vi snakker om 1000 helaftens spillefilmer her.

Den superraske datatransporten via CERN i Sveits til 12 andre sentre rundt om på universiteter i hele verden.

Ledig tankekraft

Farid Ould-Saada i gruppen for eksperimentell partikkelfysikk ved universitetet i Oslo forklarte til Forskning.no i oktober 2002 Grid-teknologien slik:

Hjemme har du kanskje en diger PC som du bruker bare én eneste time daglig. Rundt omkring i verden finnes det ufattelige mengder datakraft som ikke blir brukt, og Grid er et system som kobler dem sammen slik at man kan utnytte all den ledige tenkekraften.

Kilde:
The Inquirer

Oppdatert: 17/2-2006 kl. 12:42

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse