Annonse


– Ikke lov å rippe CD-plater

I fjor gikk Recording Industry Association of America ut og uttalte at det å rippe CD-ene dine, for å legge musikken over på MP3-spilleren er helt lovlig. Dette uttalte RIAA til den amerikanske høyesteretten i forbindelse med rettsaken mot Grokster.

Nå går RIAA mot sine egne uttalelser.

– Ikke «fair use»

Musikkorganisasjonen hevder nå at det er ulovlig å rippe sine egne CD-er. Dette begrunner de med at prinsippet som ble omtalt i Grokaster-saken ikke gjelder det såkalte «fair use»-prinsippet. Dette prinsippet innebærer at amerikanske borgere fritt kan gjøre hva de vil med en CD når de først har kjøpt den – så lenge det skjer til eget bruk.

Tvert om hevder RIAA at overføring av musikk fra CD til MP3-spiller er en tillatelse – en tillatelse de forebeholder seg retten til å trekke tilbake.

Vanskelig å sjekke

Det er uklart hvordan RIAA skal kunne kontrollere alle brukerne i verden for å sjekke at de følger det RIAA mener bør være lov.

I Norge vurderte den forrige regjeringen å gjøre overføring av kopibeskyttet CD-musikk til iPod og andre MP3-spillere ulovlig, men havnet til slutt på en kompromiss. I dag er det fortsatt er lov å overføre musikk man har kjøpt. Opp- og nedlasting av opphavsbeskyttet materiale uten opphavsmannens godkjenning er derimot forbudt.

Kilder:
EFF.org
the Inquirer

Oppdatert: 17/2-2006 kl. 09.17

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse