Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hacker kan havne i Guantanamo

40 år gamle Gary McKinnon kjemper mot utlevering til USA. Han er tiltalt for å ha hacket den amerikanske marinen.

freegary.org.uk
Dataprogrammerer Gary McKinnon (40) fra Nord-London kjemper i disse dager sitt livs kamp i britiske rettssaler for å unngå utlevering til USA. Advokatene hans frykter at han skal havne i Guantanamo på ubestemt tid.

Marinen, hæren og NASA

McKinnon er tiltalt for å ha brutt seg inn i totalt 97 datamaskiner. 53 av dem tilhørte den amerikanske hæren, 26 tilhørte marinen og 16 tilhørte NASA. De to siste datamaskinene tilhørte henholdsvis det amerikanske forsvarsdepartementet og flyvåpenet.

Ved ett tilfelle skal McKinnon ha satt hele datanettverket på over 300 maskiner ut av spill ved US Naval Weapon Station Earle i New Jersey. McKinnon skal ha gjort dette ubrukelig gjennom å slette filer.

– Overlagt og beregnende

Anklagerne mener at McKinnons mål har vært å skaffe seg kontroll over hele det beskyttede nettverket til det amerikanske militæret. Den amerikanske påtalemyndighetens representant mener McKinnon har, på en overlagt og beregnende måte, søkt å ramme og påvirke det amerikanske statsapparatet gjennom trusler og tvang.

McKinnon kan få opp til 45 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i en amerikansk rett. Hans advokater vil imidlertid at USA skal garantere at han ikke havner foran en militær domstol. Da risikerer han å havne på Guantanamo på ubestemt tid.

Engasjerte støttegrupper

Det er mange som har engasjert seg i McKinnons sak. Flere støttegrupper har blitt dannet. De mener McKinnon er uskyldig, men at han uansett bør få prøve saken sin for en britisk domstol.

Kilde:

BBC

Stikkord: internett, nettverk