Annonse


«Nettpolitiet» sover

Tidligere har eiere funnet tilbake stjålne sølvtøy, golfutstyr, antikviteter og biler på nettet. Senest denne uken ble en offiser avslørt etter at han la ut stjålne militære effekter til salg.

– Internett er som instrument tilrettelagt for salg av tyvegods. Man kan nå mange kunder anonymt, sier politiadvokat Erik Mostue i Kripos til Aftenposten.

Kripos har lenge jobbet med prosjektet «Internet-Police», et dataverktøy som skal kunne søke etter stjålne gjenstander blant alt som tilbys på nettet.

Mangler ressurser

Prosjektet er foreløpig lagt på is.

Annonse


– Vi har teknologien, men mangler fire–fem stillinger, samt en kraftig datamaskin, sier avdelingsdirektør Rune Fløisbonn, som leder datakrimavdelingen i Kripos.

Både i Kripos, Økokrim og Politidirektoratet diskuteres det nå hva man skal gjøre, og hvordan man skal håndtere et økende salg av tyvegods på internett.

– Det eksisterer lite fakta om salg av stjålne gjenstander via internett. Vi må nå se nærmere på om dette er et tema som må vies større oppmerksomhet, sier informasjonssjef Runar Kvernen i Politidirektoratet.

Etterlyser samarbeid

Samtidig etterlyser de to store auksjonsnettstedene i Norge, Finn.no og QXL.no, et tettere samarbeid med politiet.

– Utfordringen med denne typen nettsteder er jo nettopp at vi ikke kan vite hva som legges ut for salg eller hvor det kommer fra, sier Jørgen Nilsson, administrerende direktør i QXL.no.

Hans kollega Frode Nordseth i Finn.no ba for et halvt år siden Oslo politidistrikt om et samarbeid, men har ennå ikke fått noen respons.

I enkeltsaker forteller de to direktørene imidlertid om et godt samarbeid med politiet.

– De legger inn roboter som søker etter gjenstander og følger generelt med på nettstedet. Vi kan også gi ut informasjon til politiet, IP-adresser for eksempel, sier Nilsson.

Annonse