Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Del trådløst nett med alle

I det trådløse nettets barndom var det vanlig å ha åpen dør for andre – til bredbåndsleverandørenes irritasjon. Nå vil et selskap gjøre butikk av WiFi-låningen.

WiFi
Det spanske telecomselskapet Fon vil ha en ny verden for alle som surfer trådløst, enten det er med PC eller mobil. Får selskapet det som de vil, vil du etterhvert kunne surfe hvor du vil i de store byene – uten en tråd.

Deler båndbredde etter fildelingsprinsippet

Fon vil sette igang WiFi-deling etter fildelingsprinsippet. Med det mener de at de vil at alle med tilgang til trådløst bredbånd skal dele båndbredde med hverandre. De som deler av sin egen bredbåndskapasitet, får surfe gratis hos alle andre. De som ikke deler, må betale et slags abonnement for å få tilgang til Fons WiFi-nett.

Det er disse pengene som er gulroten når Fon nå skal forsøke å overtale de nasjonale nettleverandørene om at deres modell er verdt å satse på.

Forbudt å dele bredbånd med naboen

En liten sjekk av de største norske bredbåndsleverandørene avslører at alle sammen har klausuler i sine bredbåndsavtaler som forbyr deg å dele tilknytningen din med andre husstander. De gjør det også klart at det er du selv som har ansvaret for å sikre f.eks. trådløse nettverk slik at ikke andre har adgang.

Unntaket er Telenor. De forbyr deg å videreselge eller leie ut internettforbindelsen din, men sier ingenting om å gi den bort. Sjansene er likevel gode for at heller ikke Telenor vil se på Fons modell med blide øyne.

Millioner fra Google

Uansett har Fon kommet et lite skritt nærmere å få drømmen sin virkeliggjort. Selskapet mottok nylig 150 millioner kroner i finansiering fra selskaper som Skype og Google. Det kan de trenge. Hittil har Fon bare klart å få med seg to ISP-er: Svenske GlocalNet og Seattle-baserte Speakeasy.

Kilde:
ZDNet

Stikkord: internett