Men ikke alle bredbåndsleverandører er like fornøyde med utviklingen. Flere teleselskaper, blant annet Shaw Cable og Rogers Cable i Canada, går aktivt til verks for å identifisere og sinke ned data som sendes over BitTorrent-protokollen.
Vil forhindre blokkering
I et nylig intervju forklarer en av utviklerne bak den populære BitTorrent-klienten µTorrent hvorfor de nå eksperimenterer med ende-til-ende-kryptering av fildelingstrafikken, slik at nettilbyderne ikke skal være i stand til å skille ut BitTorrent fra ordinær nettrafikk.
– Vi vil at alle brukere skal kunne benytte seg av BitTorrent til å laste opp og ned. BT har tross alt mange lovlig formål, inkludert distribusjon av public domain-innhold og oppdateringer til spill. En tilbyder burde ikke være i stand til å blokkere en legitim protokoll, sier µTorrent-utvikler Ludvig Strigeus til Slyck News.
Annonse
BitTorrent-bakmann liker ikke kryptering
Men Bram Cohen, mannen som oppfant og står bak BitTorrent-protokollen, mener derimot selv at kryptering ikke er den rette veien å gå.
– [Kryptering] er skadelig, fiendtlig og uprofesjonellt. Programvareprosjekter som verdsetter kvalitet over funksjoner holder seg generelt for god for slike metoder, spesielt når det potensielle effektivitetsnivået er på linje med å spytte seg selv i ansiktet, skriver Cohen.
Åpne sluser hos Telenor
I Norge later det ikke til å være praksis å stikke kjepper i hjulene for BitTorrent. I det minste forsikrer landets største bredbåndstilbyder Telenor om at de verken blokkerer fildelingstrafikk eller forbyr kundene sine å bruke slike tjenester (i kontrast til tidligere Avidi-kontrakter).
– Bredbåndstrafikken er på vei opp, og vi har innsett at fildeling er en av tingene som driver og er en del av bredbåndsbruken. Vi har ingen klausuler mot fildeling i våre abonnementsbetingelser, og vi behandler heller ikke BitTorrent-trafikk på noen spesiell måte, sier Telenors informasjonssjef Atle Lessum til ITavisen.
Kilder:
Telenor
Bram Cohens LiveJournal
Slyck News
Annonse
Annonse