Kommentar Tore Neset

Annonse


Flust med Muhammed-bilder på nettet

Kommentar Tore NesetPubliseringen av Muhammed-karikaturer i den danske storavisen Jyllandsposten og den norske kristenavisa Magazinet har skapt en tilnærmet diplomatisk og handelspolitisk krise.

Ingen snakker om nettet

Norge må stenge på Vestbredden, dansk ost må legge inn årene, det draps- og bombetrues i det hittil så fredelige Skandinavia.

Mens de både har prøvd å slukke brannen ved å unnskylde seg og helle bensin på bålet ved å holde ytringsfrihetens fane så høyt at man skulle tro den var vår nye statsreligion, er det få – om noen – som har snakket om Internett.

Karikaturer i fleng

Et enkelt Google-søk gir oss flere nettsteder som har som spesialitet å håne muslimer og Islam. Både disse og andre sider inneholder Muhammed-bilder av en helt annen og langt grovere karakter enn det vi ble presentert for i Danmark og Norge, og etter hvert også i andre lands aviser.

Annonse


Ingen har tilsynelatende gjort noe forsøk på å fjerne disse nettsidene. Og nei, vi skal ikke linke til dem. Noen kan få ideer…

Papirets lurvete fetter

Siden ingen så vidt oss bekjent har sagt et pip før det kom Muhammed-tegninger på papir, må vi slutte at det visst fortsatt er slik at ting ikke er ordentlig sant før det har stått «på prent». Kanskje nettet fortsatt i folks øyne er papirets lurvete fetter – han som prater tøv i fylla i familieselskaper.

Mektige krefter prøver legger likevel betydelige ressurser i å sensurere nettet så godt de kan. Blant dem er mektige Kina. Men akk, så fort en kineser logger seg inn via et annet land, er alle de forbudte nettstedene tilgjengelige.

Lar seg ikke fjerne

Opphavsmenn til nettinnhold har i mange tilfeller blitt straffet, både av rettsstater og regimer vi ikke liker å sammenligne oss med.

Men selve informasjonen lar seg ikke fjerne fra alles øyne – heller ikke om den er udiskutabelt ufyselig eller motivene for å stoppe den er edle som gull.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse