Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Frankrike forbyr DRM

En fransk domstol har forbudt kopibeskyttelsen som plateselskapet Warner bruker på sine nyeste utgivelser. Den er i strid med forbrukernes rettigheter.

ill: Per Ervland
I dommen blir Warner dømt til å betale 480 kr i erstatning og oppreisning til saksøkeren etter at kopibeskyttelsen på Phil Collins-CD-en Testify er funnet ulovlig. Selskapet må også betale en bot på 5000 euro, 40 000 kroner.

Forbyr bruk av DRM

Dommen forbyr bruken av kopibeskyttelse, eller såkalt Digital Rights management (DRM), så lenge den forhindrer forbrukere i å ta lovlige kopier av eget innhold. Domsbeslutningen blir støttet av franske forbrukerorganisasjoner.

Hensikten med DRM er å forhindre at musikk blir spredt ulovlig på inernett. For forbrukerne forårsaker det imidlertid problemer, blant annet med å overføre lovlig kjøpt musikk til en rekke MP3-spillere.

– Alle taper på DRM

Motstanderne av DRM argumenterer med at organiserte piratgrupper står for størstedelen av ulovlig spredning av musikk over internett. Disse lar seg ikke stoppe av kopibeskyttelsen. Samtidig er det mer eller mindre umulig å stoppe kopiering av musikk med en gang den er lagt ut på nettet. DRM-motstanderne hevder derfor at DRM verken gagner forbrukerene eller musikkbransjen.

Kilde:

Afterdawn

Stikkord: lydogbilde