Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Betal med fingeravtrykket

I USA ser man stadig flere fordeler med biometriske betalingsløsninger. Enkelte kjeder har allerede tatt teknologien i bruk.

fingeravtrykk
Amerikansk forskning viser at det er mye penger å tjene for de store kjedene på å gå over til biometriske betalingsløsninger som fingeravtrykksavlesing eller hornhinneskanning.

Gjør identitetstyveri vanskelig

Forskerne har regnet på at de store kjedene, som Wal-Mart, kan spare opp til 20 prosent av sine kostnader til betalingsløsninger ved å gå over til biometri. En av årsakene er at biometriske løsninger drastisk svekker sjansen for identitetstyveri.

De biometriløsningene som hittil er tatt i bruk fungerer slik at brukeren først oppretter en konto ved å legge inn fingeravtrykk, telefonnummer og betalingsopplysninger i en terminal. Ved kassen skanner man så inn fingeravtrykket, trykker telefonnummeret, og bestemmer om man vil betale kontant, med kredittkort eller med sjekk.

Vil møte motstand

Mens analytikerne fremhever fordelene for kjede og forbruker, ropes det om brudd på privatlivets fred fra den andre siden. Det San Fransisco-baserte selskapet Pay by Touch, som allerede har tatt teknologien i bruk, insisterer på at de bare lagrer referansepunkter av fingeravtrykket som ikke kan brukes til å gjenskape hele avtrykket.

Det som imidlertid gjør det sannsynlig at dette vil bli innført, privatlivets fred eller ei, er det faktum at kjedene kan spare store penger på å innføre biometrisk betaling. I dag betaler nemlig amerikanske forhandlere stadig høyere gebyrer til Visa og Mastercard, beløp som med dette vil bli dramatisk redusert.

Kilde:
CNN.com

Stikkord: Maskinvare