Mobilstråling

Annonse


– Mobil gir ikke kreft

MobilstrålingDet har med respekt å melde heller ikke manglet skrekkmeldinger der en mulig sammenheng mellom kreft i hjernen og hyppig bruk av mobiltelefon har vært antydet – men ikke endelig bevist.

Sist det skjedde, var etter en artikkel i British Jounral Of Cancer i fjor sommer, der en rekke fremtredende skandinaviske forskere antydet en mulig sammenheng mellom mobilbruk og en ikke-dødelig form for kreft på sentralnervesystemet.

Den gangen var flere forskere svært skeptiske, inklusiv en av de fremste ekspertene på emnet i Norge, professor og overlege Per Møller ved Haukeland sykehus.

Nå får Møller støtte fra Institute of Cancer Research i London. I en ny undersøkelse konkluderer forskerne atter en gang med at mobilbruk ikke øker faren for såkalt Glioma, en svulsttype i sentralnervesystemet som ofte rammer hjernen.

Annonse


Forskerne mener interessant nok at den påstått overhyppigheten av kreft blant mobilbrukere kan skyldes overrapportering. Med andre ord at pasientene bevisst har prøvd å huske noe spesielt, og at de da har kommet på at de snakker ofte i mobilen.

Kilder:
Reuters
BBC