Annonse


Kina stopper Wikipedia

– Hvilke idioter disse myndighetene våre er! De dreper vår kultur med sensur, heter det på en kinesisk blogg som de samme myndighetene tydeligvis ikke har klart å sensurere ennå.

Studentmassakre ikke lov

Det er særlig akademikere ved kinesiske universiteter og læresteder som protesterer mot blokkeringen, som kinesiske myndigheter ikke har gitt noen forklaring på. Det er heller ikke blitt sagt noe om hvor lenge blokkeringen skal vare.

Kinesiske myndigheter blokkerte Wikipedia to ganger i 2004. Den gangen var årsaken en artikkel om studentmassakren på den Himmelske Freds plass i 1989. Leksikonet ble også den gangen blokkert i flere uker.

Full kontroll

Den siste blokkeringen begynte allerede i oktober 2004, og så langt tyder ingen ting på at den vil bli avviklet med det første.

Annonse


Kinesiske myndigheter har tilnærmet full kontroll med Internett-trafikken både internt i Kina og mot utlandet. De tillater bare i liten grad privat ISP-virksomhet, og da under streng kontroll.

Nest etter søkemotorer

Wikipedia har raskt utviklet seg til å bli nettets mest brukte informasjonssentral, nest etter søkemotorene. I USA alene har nettleksikonet 13 millioner brukere, og den ligger som nummer 35 på den amerikanske listen over de mest brukte nettstedene.

Leksikonet finnes på flere ulike språk, deriblant på norsk.

Kilde:
theglobeandmail.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse