Hopp til navigasjon Hopp til innhold

CD-salget ned i 2005

Salget av CD-er falt med 3,5 prosent i 2005. Platebransjen skylder på ulovlig nedlasting. Kan årsaken være en annen?

Burn, baby burn CD
Salget av CD-er falt med 3,5 prosent i 2005. Platebransjen mener det skyldes ulovlig nedlasting. Da platesalget økte med 2,3 prosent i 2004, klappet den samme bransjen seg selv på ryggen og gratulerte seg selv med vellykket innsats mot de samme piratene.

2005 et knallhardt år for piratene

Samtidig har 2005 vært året da platebransjen virkelig har vunnet frem med sine tiltak mot musikkpiratene: Kazaa i Australia er stengt, Grokster er forandret til det ugjenkjennelige og RIAA er for øyeblikket involvert i rettstvister med minst 7000 fildelere.

Kan det dermed være andre årsaker til det fallende platesalget? Kan det skyldes dyre iPoder, økte energipriser eller rett og slett mangelen på skikkelige kioskveltere fra platebransjen?

Dobling av lovlige nedlastinger

Antall lovlige nedlastinger doblet seg i 2005, samtidig som de fortsatt bare utgjør 5 prosent av det totale musikksalget. Apples iTunes er totalt dominerende i dette markedet, og flere bransjeaktører mener platebransjen ikke har gjort nok for å legge til rette for lovlig nedlasting på nett.

Da kassettene og CD-ene kom, førte de nye formatene til at folk så behovet for å erstatte hele musikksamlinger. Dermed ble både platebransjen og artistene vinnere når et nytt format kom. Med dagens utvikling er det bare Apple som kan kalles vinnere. Deres eventyrlige iPod-suksess har til og med blåst liv i andre deler av selskapets virksomhet.

Kopisikring og rettsaker skader omdømmet

Platebransjen, denne gang ved Sony BMG, har imidlertid gjort seg bemerket for én ting i 2005: Overdrevent aggressiv kopisikring. Denne har fått massiv oppmerksomhet verden over, og tjener knapt til å øke forbrukernes kjøpelyst på CD-er.

Plateselskapene har heller ikke hjulpet sitt eget omdømme ved å saksøke alenemødre på sosialpenger og bestemødre uten internett for millionbeløp fordi de angivelig skal ha lastet ned sanger.

Må fildelerne ta hele skylda?

Selvfølgelig har ulovlig nedlasting en effekt på CD-salget. Spørsmålet er om fildelerne må ta hele skylda for nedgangen i musikksalget i 2005, eller om de bare har blitt en enkel og komfortabel syndebukk for platebransjen.

Kilde:
The Register

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde