Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Data-assistert vin

Kan datamodellert alkoholfremstilling gjøre god vin bedre? Det tror kjemiingeniør Larry Biegler.

Biegler, professor ved amerikanske Carnegie Mellon University i Pittsburgh, jobber tett med forskere i Chile i håp om å kunne bruke datamaskiner til å produsere bedre vin.

Nøyaktig hva det er som pirrer smaksløkene på «rett» måte er fremdeles et mysterium for vitenskapen.

Men ved å finne frem til matematiske algoritmer som kan hjelpe i å automatisere gjæringsprosessen, håper Biegler & Co. å kunne sørge for mer forutsigbar og feilsikker vinproduksjon.

Noe i gjære

Forskerne har jobbet med hvitvin i to år nå (rødvin er vanskeligere).

– Vi vil gjerne komme frem til en rimelig god modell på hvordan gjærcellen oppfører seg, og så kontrollere prosessen. Datasystemene vi benytter ligner på tilsvarende systemer som i dag benyttes i kjemiske fabrikker, oljeraffinerier og farmasøytiske fasiliteter, sier Biegler til Associated Press.

Kilde:
AP / Yahoo