Norad sporer Nissen

Julenissen

JulenissenFelleskommandoen for luftforsvaret av Nord-Amerika, NORAD, observerer nissens og hans reinsdyrsledes ferd over himmelen ved hjelp av de samme satellittene som skal varsle om et eventuelt rakettangrep mot nordamerikanske mål. Observasjonene legges løpende ut på nettstedet noradsanta.org.

Felleskommandoen har faktisk kartlagt nissefars reiseruter i hele 50 år. Siden 1998 har rutene vært lagt ut på internett, der barn og deres foreldre kan se hvilket land julenissen er i nettopp nå, og hvilket han reiser videre til.

Spår 1 milliard treff

– I år regner vi med minst en milliard besøk på noradsanta.org, sier John Tomassi, som leder NORADs juleprosjekt. Det høres ikke urealistisk ut, siden trefftallet i desember i fjor kom opp i 912 millioner.

Annonse

Noen synes kanskje det er for galt å sitte foran skjermen på julaften for å speide etter nissen, og det er jo ikke alle som har datamaskin hjemme heller. Disse kan ringe NORAD direkte og snakke med en av de 560 frivillige nisseobservatørene som er på jobb i julen.

Annonse
Annonse