Vi tester DVD-spill

DVD-spill toppsakbilde

DVD-spillMan trenger verken PC eller spillkonsoller for å spille videospill. Har man en DVD-spiller og et TV-apparat, er det også håp for interaktiv skjermunderholdning.

Interaktiv DVD-julegave

Det har i år dukket opp en rekke DVD-spill på det norske markedet, noen av dem klassiske brettspill med ekstrafunksjonalitet på medfølgende DVD-plate, mens andre er fullblods TV-spill.

Vi har plukket ut og testet de spillene vi har kommet over som er tilpasset det norske markedet, og som markerer seg som aktuelle julegavekandidater.

Annonse

Made in Norway

Vi har også vært så heldige å få besøk av Kristin Ekeberg og Victor Engholmen, som har utviklet det norske DVD-spillet Passport.

Du kan høre hele intervjuet, samt flere detaljer om disse DVD-spillene, ved å laste ned ITavisen Podcast 019.

BACKPACKER 3 DVD

Backpacker 3 DVD
Av DVD-spillene vi har prøvd i denne runden, stiller Backpacker 3 DVD med flest spørsmål, best teknisk utføring, og mest varierte og interessante måter å stille spørsmål og presentere oppgaver for spillerene på.

Opptil 3 lag kan konkurrere mot hverandre, og kjemper om kontroll over tilsammen 48 forskjellige byer fordelt på fire ulike verdensregioner. For hver ny by man kommer til er det om å gjøre å være kjappest mulig ute med å svare riktig på fire spørsmål/oppgaver, som gjør at man «vinner» byen. Første lag til å ha vunnet fire byer vinner også spillet.

Backpacker 3 holder rede på lagenes poengsummer, og krever absolutt ingen andre hjelpemidler enn fjernkontrollen. De over 4000 spørsmålene og 400 utfordringene du blir presentert for er allsidig fordelt over temaer som geografi, kultur og naturvitenskap.

Dette liker vi
Spillet er både lærerikt og utfordrende, og utnytter godt mulighetene som ligger i DVD-formatet.

Dette liker vi ikke
Det er for mange unødvendige «trykk OK for å gå videre»-skjermer.

Pris: ca. 249,- kr

PASSPORT DVD

Passport
Passport er et fullblods DVD-spill. Her er det verken brett, kort, terninger, brikker, eller andre distraksjoner som tar fokus fra TV-skjermen. Det eneste som følger med er en blyant og en blokk med «pass», slik at hver spiller kan notere fremgangen sin.

Spillet er veldig enkelt lagt opp, og serverer rett og slett nye spørsmål hver gang du trykker på «velg»-knappen på fjernkontrollen. Når det kommer opp en stempel-vignett før spørsmålet, betyr det at du kan sette et kryss i passet ditt ved siden av den verdensdelen spørsmålet dreide seg om. Når du har fylt opp alle verdensdelene med kryss (eller to kryss, om du
vil spille lengre), kan du gå til finalerunden og svare på avslutningspørsmålene.

Det er 2300 spørsmål her, og de som har vært borti brettspillet Passport vil føle seg hjemme med blandingen av alt fra påfallende lette til ekstremt vriene geografi- og kulturspørsmålene. Spørsmålene er som regel stilt rett fram, noen med tidsfrist, andre med svaralternativer, og de fleste er akkompagnert med mer eller mindre geografisk relevant musikk og egnete bilder.

Dette liker vi
Lærerikt og utfordrende, men samtidig ukomplisert. Man kan være skikkelig sofapotet mens man ligger godt tilbakelent og spiller med fjernkontrollen i hånda. Forøvrig trenger du ikke venner, dette spillet funker nesten like bra når det bare er deg og TV’en.

Dette liker vi ikke
Det er fint å slippe rotet på kaffebordet, men Passport var faktisk enda hyggeligere som brettspill. Da slapp vi i tillegg å få opp de samme spørsmålene flere ganger i løpet av samme spillrunde.

Pris: ca. 349,- kr

TRIVIAL PURSUIT DVD POPULÆRKULTUR

Trivial Pursuit DVD Populærkultur
Trivial Pursuit er en gammel traver i brettspillverdenen, og i denne versjonen av kunnskapspillet er det populærkultur, kjendiser, film, TV-serier og trender som er tema for spørsmålene. Spillet fungerer i prinsippet nøyaktig som tidligere TP-varianter, bortsett fra at det altså er sofapotetene som nå har mulighet for å hevde seg. Bonusen er at det følger med en DVD-plate som man skal brukes i stedet for vanlige spørrekort når man kommer til et kakespørsmål (eller til finalerunden i midten). Skjermspørsmålene blander både vanlige spørsmål med videoklipp, bilder, og de overraskende utfordrende «hvilken kjendis er dette?»-oppgavene.

Dette liker vi
TP er gøy, også med kjendis- og populærkultur som tema. Flere morsomme og interaktive måter å stille spørsmål på enn i f.eks Passport.

Dette liker vi ikke
DVD-en har bare 150 spørsmål, så det skal ikke mange runder til før de sitter. Du skal ikke se bort fra at DVD-en til slutt bare blir liggende i esken og støve ned, siden spillet fungerer fint uten.

Pris: ca. 599,- kr

ATMOSFEAR

Atmosfear
Atmosfear er et slags skrekk-brettspill for barn over 12 år, men er neppe særlig skummelt for de over 10. Spillet går ut på å samle nøkler mens man flytter brikken sin rundt mer eller mindre tilfeldig på brettet. Når man har alle nøklene, kan man rykke inn i midten og vinne ved å konfrontere sin verste frykt i Fryktens Brønn.

Mens man spiller ruller den medfølgende DVD TV-skjermen, og teller ned minuttene fra 49 til 0 minutter. Med tilfeldige mellomrom under nedtellingen dukker den såkalte Gatekeeperen, en vandød zombie-spilleder, opp på skjermen og kommer med diverse utspill. Han kan for eksempel sende utvalgte spillere til «Det Sorte Hull», gi bort nøkler, eller kommer med diverse andre innspill som til en påvirker spillets gang. Alt mens han serverer anstrengte vittigheter, fornærmelser og ler sin onde latter.

Hvis klokka teller helt ned til 0 uten at noen har åpnet Fryktens Brønn, taper alle – og Gatekeeperen triumferer.

Dette liker vi
Spillet varer heldigvis aldri lengre enn 49 minutter.

Dette liker vi ikke
Rett og slett ganske kjedelig. Gatekeeperen er i tillegg verken morsom eller skummel, bare plagsom. Han snakker også engelsk (med norsk undertekst), noe som kan være et problem for de minste.

Pris: ca. 499,- kr

Annonse
Annonse