Nå kommer HD-radio

digitalradio USA

digitalradio USABetegnelsen «HD radio», der «HD» står for «High Definition», er trolig noe lydfrikere vil betakke seg for som betegnelse på den kringkastingsstandarden som nå kommer over hele USA.

Voldsom komprimering

Mens den europeiske digitalvarianten DAB (Digital Audio Broadcasting) ofte kjører med bithastigheter på 128 kilobit pr. sekund (noen ganger mer eller mindre), må amerikanerne nøye seg med lavere bithastighet. Om enn med HDC, som er en bedre komprimeringsalgoritme enn DABs MPEG.

Årsaken er at de digitale radiosendingene i USA skal gå over det analoge radionettet. På mellombølge blir det 36 kbps, mens du på FM kan oppnå 96 kbps.

Annonse

Parallelt med analog radio

Fordelen er likevel at ingen trenger å kjøpe ny radio – de analoge sendingene blir ikke skrudd av, slik de på sikt skal bli i Norge. Og har du en ny mottaker, vil den kunne «låse» seg til den første stasjonen den finner, uansett om denne er analog eller digital. Noe som opplagt er en stor fordel om du kjører bil i et område med ujevn dekning.

Både DAB og HD Radio er bare to av de etter hvert mange standardene for digitalradio på begge sider av Atlanteren. I USA har de fra før digitale satellittradiosendinger via Sirius- og XM-systemene.

Mange systemer

I Europa eksperimenteres det i tillegg til DAB med systemer som DRM (Digital Radio Mondiale) og DMB (Digitial Multimedia Broadcasting).

Teknologien til HD Radio, som de sju nettverkene Bonneville, Citadel, Clear Channel, Cumulus, Emmis, Entercom, Greater Media og Infinity nå skal rulle ut, er lisensiert gjennom selskapet iBiquity.

Kilder:
BetaNews.com
Wikipedia

Annonse
Annonse