Australia stopper Kazaa

Det unektelig noe underlige forbudet i globaliseringens tidsalder skal håndheves via sperring av IP-adresser. Er du koblet til en australsk nett-tilbyder, får du rett og slett ikke tilgang til nettstedet der programvaren ligger.

Det får derimot nordmenn og alle andre ikke-australiere, dersom de befinner seg utenfor Australsk IP-område.

Kan bli opphevet

Kazaas eierselskap Sharman har imidlertid anket saken, og mener det er gode sjanser for at forbudet kan bli opphevet på nyåret i 2006. Inntil videre gjelder sperren, som er beordret av Australias Federal Court.

Annonse

Forbudet kommer etter at 30 plateselskaper gikk til sak mot Kazaa og Sharman i september i år. Plateselskapene fikk gjenomslag for de fleste av sine krav. Først ble det innført et filter som skulle gjøre det vanskeligere for brukerne å finne fram til piratkopiert musikk. Og nå kom altså forbudet mot å laste ned programvaren som gjør at du kan søke opp filene.

Ikke vanntett

Forbudet kom som et resultat av at filteret ikke virket etter hensikten. Platebransjen mener at Kazaa har ødelagt for seg selv ved å ha laget et filter som ikke var vanntett.

Kazaa var i 2002 den mest populære fildelingstjenesten på Internett. Samme år ble selskapet kjøpt av australske Sharman, som to år etter opplevde å bli saksøkt av platebransjen for brudd på opphavsretten.

Kilde:

News.com

Annonse
Annonse