Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Spam mer lønnsomt enn dop

Amerikansk ekspert mener organisert nettkriminalitet omsetter for mer enn verdens samlede narkotikahandel.

Internett e-post verden
Valeria McNiven, talskvinne for det amerikanske finansdepartementet, har uttalt at de har regnet ut at nettkriminalitet som barneporno, bedriftsspionasje, aksjemanipulasjon, phishing-svindel og piratkopiering til sammen genererer høyere inntekter enn verdens samlede narkotikahandel.

Politiet håpløst akterutseilt

Fjoråret var det første året da nettkriminalitet omsatte for mer enn narkoindustrien. McNiven mener cyber-kriminelle ligger så langt foran lovens lange arm at ingen er i nærheten av fakke utøverne.

McNiven, som tidligere har vært sikkerhetsanalytiker i Verdensbanken, frykter at nettkriminalitet bare vil øke i utbredelse etter hvert som høyteknologien finner fotfeste også i utviklingsland. Hun etterlyser derfor tiltak som kan stoppe svindlerne, som hun beskriver som ”ofte bare unggutter på jakt etter litt spenning”.

Tilsett én klype salt

Det kan imidlertid være grunn til å ta tallene fra det amerikanske finansdepartementet med en klype salt. Tidligere forsøk har vist at det er tilnærmet umulig å få til et troverdig regnestykke på hva nettkriminalitet koster samfunnet.

Samtidig har industrien en tendens til å blåse opp tallene når de skal illustrere hvor mye de taper på piratkopiering og ulovlig nedlasting, blant annet fordi dette ikke kan sidestilles med tapte salg.

Kilde:
The Register

Stikkord: fildeling, internett, virus