Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Prisen kan knekke Blu-ray

Blu-ray kan få dobbelt så høye produksjonskostnader som HD-DVD. Dette kan til sist vise seg å bli avgjørende i formatkrigen.

Per Ervland
Den store formatkrigen mellom Sonys Blu-ray og Toshibas HD-DVD har allerede rast i nærmere et år. Krigens kjerne er kampen om det neste, høyoppløselige DVD-formatet. Alle som er gamle nok til å huske VHS, Betamax og Video 2000 sitter hoderystende på gjerdet og venter på en avklaring.

Foretrekkes av Hollywood

Hittil har det sett ut til at Blu-ray har tatt en kraftig ledelse i rivaliseringen, i og med at Sonys innebygde kopibeskyttelse og teknologi foretrekkes av de store filmstudioene i Hollywood. Disse har sagt at de vil gi ut DVD-filmer i Blu-ray-formatet allerede neste år.

Nå kan imidlertid en prøveproduksjon av de to formatene ha gitt disse planene et skudd for baugen. En produksjonslinje for DVD-plater skal ha klart å produsere dobbelt så mange HD-DVD-plater som Blu-ray-plater i løpet av et gitt tidsrom. Det vil si at Blu-ray-plater vil koste det dobbelte å produsere.

Tror prisene blir dobbelt så høye

Samtidig er det bekymring knyttet til priser og tilgjengelighet når det gjelder enkeltkomponentene i Blu-ray-spillerne. Også her snakkes det om priser som ligger på rundt det dobbelte av HD-DVD.

Sony avfeier bekymringen med at alle teknologier er dyre å produsere i begynnelsen. Man påpeker også at den økte fleksibiliteten i Blu-ray-teknologien gjør den langt mer egnet til aktiviteter som gaming.

Kilde:
CNet

Stikkord: lydogbilde