Xbox 360 kontroller

Annonse


Mylder av 360-muligheter

Xbox 360Sist torsdag skrev vi om våre førsteinntrykk av den nye spillkonsollen til Microsoft, Xbox 360. Alt om tilbehør, kabler og mulighetene med Xbox Live ble omtalt, men det er fremdeles mye som må nevnes – 360 er en veldig velutstyr maskin, og har spennende multimediemuligheter.

Spil av den gamle skolen

I forrige artikkel konkluderte vi med at integrasjonen med Xbox Live-tjenesten er noe av det mest gjennomførte og interessante med den nye spillkonsollen. Vi tar opp denne tråden igjen: I tillegg til å spille mot andre online, låse opp prestasjoner (achievements), se på andre spillernes omdømme, har tjenesten også noe som heter Xbox Live Arcade. Dette er en undervurdert, men utrolig morsom mulighet som rett og slett lar deg laste ned små, enkle retrospill som gjerne kan være mer fengende enn dagens episke titler – som ofte avskrekker uerfarne spillere med sin kompleksitet.

xbox 360 del 2 bilde 1
Her lastes ned et arcade-spill

Ett Arcade-spill følger allerede med – det vanedannende puzzlespillet Hexic. Når du går inn på Live Arcade, kan du laste ned gratisdemoer av titler som den utrolig underholdende Geometry Wars (utviklet av gutta bak PGR3), klassikeren Gauntlet og flere.

Annonse


Dessverre koster det penger å laste ned fullversjoner av disse. Du betaler for å få et visst antall poeng, eller credits, og disse bytter du mot innhold. Uansett, et godt konsept som tilbyr et alternativ for de fullverdige 360-spillene.

Men nok om Live-mulighetene. Vi har allerede nevnt at 360 har både USB-porter og nettverkskontakt, og disse åpner for temmelig gode multimediefunksjoner.

360 blir nok ikke et alternativ til de modifiserte Xboxene og deres uendelige muligheter til avspilling av alle mulige formater, men for de som ikke ønsker å tulle med maskinvaren er det greit å vite at 360 lar deg gjøre mer enn bare rippe CDer til harddisken.

Nesten plug and play

For eksempel streaming av musikk fra en vanlig Windows XP-PC. Vår 360 er koblet til en ruter, som også leverer data til vår stasjonære maskin. Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned et lite program fra nettsidene til Microsoft (og eventuelt .Net Framework, om du ikke har det fra før), konfigurere programmet til å snakke med 360 (veldig fort gjort), og plutselig så deles dine mediefoldere med spillkonsollen.

xbox 360 del 2 bilde 2
Musikkavspilling

Ved å gå inn i Media-menyen på 360 får vi kjapt tilgang til både musikk og bilder som ligger i Mine Dokumenter-mappen. Det er en fordel å ha musikken godt organisert for å finne frem til filene, men uansett er det utrolig kult å spille musikken som ligger på vår stasjonære maskin på stueanlegget. Det samme gjelder lagrede bilder, som like enkelt vises på TVen. Du kan også sette opp slideshows.

xbox 360 del 2 bilde 5
Bildevisning

Dessverre kan du ikke streame filmklipp fra datamaskinen, med mindre du har en Windows Media Center PC. En unødvendig begrensning, synes vi – og vi hadde ikke en Media Center-maskin for hånden, så denne funksjonaliteten fikk vi ikke testet.

Neste steg er å plugge inn en MP3-spiller til 360. Vi har en iRiver H320-spiller, og setter den inn i USB-porten. På mindre enn 30 sekunder kan vi bla oss gjennom innholdet på harddisken og spille musikken. Enkelt og greit. Imidlertid er det ikke mulig å spille av musikk som er kjøpt gjennom Apples iTunes, grunnet kopibeskyttelse.

xbox 360 del 2 bilde 3
MP3-spiller og 360

Det er også verdt å nevne at ved musikkavspilling kan du fylle hele skjermen med psykedeliske “visualisations” som reagerer i takt med musikken, og som du også kan påvirke med stikkene på kontrolleren. De er utviklet av Jeff Minter, en legendarisk spilldesigner ansvarlig for mange spillklassikere fra 80-tallet.

Det at Xbox 360 også kan spille DVD-filmer er selvsagt helt logisk. Heldigvis trenger du ikke lenger å kjøpe en spesiell mottaker som aktiverer denne funksjonaliteten, slik du måtte gjøre i forrige generasjon. Avspillingskvaliteten virker tilfredsstillende, uten at vi har brukt nevneverdig mye tid på å utforske dette. Tar du din filmtitting seriøst, har du mest sannsynlig uansett en separat DVD-spiller av god kvalitet.

Fra sofaen

Alle mediefunksjonene kan styres ved en fjernkontroll, som finnes i to varianter. En noe mindre fjernkontroll følger med i Premium-pakken av 360 (i det minste i en begrenset periode), mens en fullt funksjonell og større fjernkontroll kan kjøpes i tillegg. Mottakeren til fjernkontrollen er innebygd i konsollen, slik at det altså ikke er nødvendig å sette inn noe ekstrautstyr. Fjernkontrollene lar deg styre både musikk- og filmavspilling, samt få tilgang til funksjonaliteten til en Media Center PC – hvis du har en slik koblet til en 360.

xbox 360 del 2 bilde 4
Fjernkontrollene

Vi liker veldig godt det faktum at det er såpass enkelt å koble 360 sammen med en PC eller en MP3-spiller. Men vi hadde helt klart likt å kunne å se på filmklipp uten å ha en Media Center PC, ikke bare begrenses til å høre på musikk.

Hva med klassikerne?

Én funksjon som har vært mye omtalt er bakoverkompatibiliteten med spill til den originale Xboxen. Det er bare et noe begrenset antall gamle titler du kan spille på din 360 i dag (den fulle listen finner du her), og det kreves at du har Xbox 360-versjonen med harddisk. Til gjengjeld får du se de gamle spillene i høyere kvalitet, da de blir vist i HD-oppløsning.

Det kreves også at noen linjer emulatorkode blir lastet ned til harddisken, men det tar ikke lang tid og gjøres automatisk. Vi tok noen raske runder med Halo 2, og sant nok, det ser skarpere og tydeligere ut. Men for å være helt ærlig – når det ligger uåpnede kopier av flere 360-spill på pulten foran, som bare skriker etter å bli spilt, frister det ikke så mye å bruke tiden på å dobbeltsjekke om eldre titler ser bra ut.

xbox 360 del 2 bilde 6
Her skal vi til å spille Halo 2

Med dette har vi gått gjennom de viktigste mulighetene den nye konsollen har å by på. Men når alt dette er sagt, er det kun én ting som betyr noe: spill. Det er femten titler som slippes samtidig med maskinen på fredag, og høydepunktene i våre øyne foreløpig er Perfect Dark Zero, Project Gotham Racing 3 og Condemned.

Det er ingen hemmelighet at lanseringstitlene domineres av action, bilkjøring og sport, og følgelig savner vi litt mer variasjon. Likevel er utvalget mer interessant enn tilfellet har vært ved flere andre konsoll-lanseringer. Vi har allerede anmeldt Perfect Dark Zero, og kommer med flere anmeldelser av lanseringstitlene utover uken, så følg med!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse