Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sony plastrer kopisperre

Sony gjør nå helomvending med sin omstridte kopiskring for CD-plater. En patch skal gjøre den umulig å forveksle med et rootkit.

ill: Per Ervland
Plateselskapet Sony BMGs nye XCP-kopisikring kan lett forveksles med et såkalt rootkit, som virusmakerne bruker.

Dette har flere antivirusselskaper og IT-eksperter hevdet de siste dagene. Etter at plateselskapet begynte å legge inn XCP (Extended Copy Protection) på sine CD-plater, har protestene fra Windows- og sikkerhetseksperter haglet inn.

Patch klar

Nå tar Sony BMG konsekvensen av dette. Sammen med det britiske selskapet First 4 Internet slipper de nå et patch som gjør det umulig for programmet å gjemme seg. Patchen blir i første omgang gjort tilgjengelig for antivirusselskapene, men skal etter hvert også kunne lastes ned via Sony BMGs nettsted.

Forhåndsinstallert

Direktør Mikko Hypponen i det fnske antivirussselskapet F-Secure er blant dem som mener at XCP til forveksling minner om et rootkit, en type programvare som brukes av virusmakere for å skjule ondsinnet programvare i Windows.

Hypponen mener at XCP er fristende for virusmakerne, siden det etter hvert vil være forhåndsinstallert på et stort antall PC-er verden over.

Fungerer bare med Windows

XCP virker slik at programvare installeres på PC-en. Deretter kan musikken bare høres på PC-en gjennom en spesiell type proprietær programvare.

Systemet fungerer ikke med Linux og Mac, og CD-platene kan dermed spilles og kopieres som normalt med alle andre operativsystemer en Windows. De spiller også helt normalt i vanlige DVD- og CD-spillere til stuebruk.

– Kan være straffbart

Advokatene har også sitt å si om et nye systemet. Den britiske juss-eksperten Nick Lockett mener at Sony BMG kan stilles til ansvar for å utføre uautoriserte endringer på folks PC-er.

Sony BMG mener på sin side at de har gardert seg gjennom å tydelig opplyse på omslaget at CD-en er sikret med XCP.

Kilder:
News.com
BBC Technology
Afterdawn.com

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mp3, programvare, windows