Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple iPod Video

TEST: iPod Video

Verdens overlegent mest solgte MP3-spiller kan nå også spille av levende bilder. Vi myser nærmere på iPod Video (som ikke heter iPod Video).

Vi skal ikke bruke mye tid på spesifikasjonene og de grunnelggende funksjonene til iPod Video (som strengt tatt bare har døpenavnet «nye iPod»), utover at det kort forklart dreier seg om en iPod Photo med 30 eller 60 GB minne, litt større skjerm, og 20 timers oppgitt batterilevetid. Ta derfor først turen innom testen vår av iPod Photo om du ikke er kjent med iPod fra før av.

I stedet hopper vi rett på videobiten.

iTunes-magien

Man får ikke utnyttet iPod fullt ut uten iTunes, Apples svært populære programvare for organisering, avspilling, overføring og nedlasting av musikk og video. Og aller best blir det på Mac, når man enkelt og automatisk kan synkronisere ikke bare musikk og video, men også hele fotoarkivet fra iPhoto, iCal-kalenderen og adresseboken.

Men det som først og fremst er spennende i denne omgang, er hvordan iTunes kan hjelpe oss i å dytte spennende video inn i vår nye iPod.

Her er det fort fare for å bli skuffet.

Lite video på norsk iTunes

Den første smellen kommer når man innser at iTunes Music Store, den integrerte nettbutikken i iTunes, faktisk ikke tilbyr videoklipp for overhodet. I USA tilbyr Apple alt fra populære TV-serier som Lost og Frustrerte Fruer til animerte Pixar-kortfilmer for et par dollar stykket , men for norske kunder er butikkhyllen tom.

Etter en prat med Apple virker det sannsynlig at det kan gå en god stund før, om i det hele tatt, vi kan laste ned TV-programmer og slikt via iTunes. Derimot blir vi lovet musikkvideoer om kort tid, men det er vel strengt tatt en heller mager trøst.

Det meste må konverteres

Det neste naturlige stedet å prøve å finne innhold er i videopodcater. Her er utvalget relativt bredt, om enn noe kronglete å finne frem i – enten man går via iTunes interne søkefunksjon eller leter på verdensveven. Men her møter man også fort veggen, siden det viser seg fort at det kun er et fåtall av videopodcastene der ute som sender i korrekt oppløsning og filformat som kreves for avspilling på iPod Video (.M4v, 320×240).

Så foruten et par videopodcaster (de festligste jeg har funnet hittil er Tiki Bar TV og Photoshop TV), er man henvist til å konvertere filmer på egen hånd – enten via den nye iPod Export-funksjonen i QuickTime Pro, eller med et av flere tredjepartsprogrammer. Men dette tar som regel lang tid, og går ofte ikke så sømløst som man gjerne skulle ønske. Men hjemmevideo i QuickTime-format ser i det minste ut til å være grei skuring.

Uansett – hvorfor i huleste finnes det ingen funksjon i iTunes for å automatisk konvertere all slags video for iPod-bruk? La oss for all del håpe at dette kommer i en ikke alt for fremtidig programoppdatering.

iTunes Video Lost
Vi kan visst se langt etter denne type videotilbud i norske iTunes.

Størrelsen teller

Den mest åpenbare innvendingen mot iPod Video er likevel skjermstørrelsen. Valget av ordet myser i ingressen er langt fra tilfeldig.

Nå skal det først likevel sies at iPod er en kraftig liten maskin, som kjapt og overbveisende viser fotografier og spiller video med 30 bilder i sekundet og god bildekvalitet.

Men etter å ha sett film på bærbare enheter som Sonys PlayStation Portable og en rekke forskjellige Windows-baserte PMCer (Portable Media Center), så er det nesten litt vanskelig å ta iPods mildt sagt beskjedne 2.5″ skjerm på alvor. Kunne de ikke i ha minste lagt skjermen horisontalt, og utnyttet mer av overflatearealet på spilleren? For ikke å snakke om at 320 x 240 punkter ikke akkurat er en widescreen-vennlig oppløsning.

Kan kobles til TV

Nå kan man riktignok koble iPod Video til en ekstern TV eller projektor, for å vise både video og bilder.

Dette fungerer helt ålreit, men du er nødt til å gå til innkjøp av en dockestasjon (349,-) som har utgang for S-Video. En infrarød fjernkontroll (249,-) kan også kjøpes til, så man kan sitte i sofaen og bla seg gjennom låter eller fotoalbumet.

En del gjenstår

Det er ikke vanskelig å bli glad i iPod Video. Muligheten for å spille av video er et hyggelig tillegg til det som alltid har vært en alle tiders Mp3-spiller (og bærbar harddisk), men Apple klarer likevel ikke helt å overbevise meg om at dette er det ultimate innen lommevideo.

Det får ikke hjelpe at amerikanerne kan fråtse i TV-programmer og spennende videoinnhold, så lenge vi norske poddere må nøye oss med konverterte hjemmevideoer og løftet om musikkvideo etter hvert.

Det er dermed et stykke til toppkarakteren for iPod denne gangen. Vi hadde rett og slett ønsket oss litt mer. Husk at vi fremdeles snakker om en lomme-mediaspiller med liten skjerm, uten verken radio eller opptaksfunksjon (i det minste uten kostbart ekstrautstyr).

Oppdatert: Fikk nettopp høre fra Adresseavisen og TV Trøndelag, som er igang med en daglig video-podcast

Stikkord: lydogbilde, mp3, testprodukt