Annonse


SPILLTEST: Advance Wars DS

Advance Wars er et av flere velkjente spillserier som i disse dager får en ny episode på Nintendo DS (Castlevania er et annet, glimrende eksempel). Og DS-versjonen av spillet utnytter virkelig mulighetene dobbelskjermkonsollen har å by på.

Det er lett å tro at strategisjangeren er noe som i utgangspunktet hører PC-plattformen til. Advance Wars skiller seg imidlertid dramatisk fra titler som Warcraft eller Age of Empires.

Fokuset her er på frenetiske kamper og på å finne ut hvilke enheter som passer best i hvilke situasjoner. Mange sammenligner Advance Wars med sjakk, og uten å være eksperter på området, føler vi at det er en rettferdig sammenligning.

Overfladisk historie

Spillet er plassert i et fiktivt land, der en evigvarende krig mellom Alliansen og de onde Black Hole-styrkene har blusset opp igjen. Dette tvinger oss til å begynne med å lese linjer etter linjer av latterlig dårlig dialog mellom medlemmene av alliansen – men ikke bli skremt av de forferdelig skrevne replikkene, fordi spillet som ligger under er såpass givende.

Annonse


Advance Wars er uansett ikke et spill som tvinger deg til å bry deg noe særlig om karakterene, med ett unntak: Det lønner seg å forstå hva deres styrker og svakheter er. Kampene ledes nemlig av såkalte COs, som bidrar med forskjellige erfaringer og spillestiler.

Avhengig av hvilken CO som leder den gitte kampen, blir visse av dine enheter sterkere, mens andre blir sterkere. I noen kamper har du muligheten til å benytte deg av to COs samtidig, og denne nyheter endrer kampenes strategi betydelig.

Disse kamplederne har også spesialkrefter du kan benytte deg av med jevne mellomrom, som forsterker både de offensive og defensive mulighetene.

Krever planlegging

Hoveddelen av spillet finner sted på den nedre, trykksensitive skjermen. Kampområdet er basert på rutenett, og alle enhetene du styrer har et begrenset antall ruter de kan bevege seg over i løpet av en runde.

Advance Wars DS

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Enhetene varierer mellom infanteri, transportkjøretøy, diverse varianter av tanks og artilleri, helikoptre, fly og båter. Med andre ord er utvalget stort, og de senere kampene krever virkelig at du benytter deg av de riktige enhetene til riktig tid.

Hele nøkkelen til spillet er enhetenes styrker og svakheter. Visse enheter er spesielt effektive mot andre, og du må alltid sørge for å produsere tilstrekkelig med diverse styrker som kan stanse ethvert uforutsett angrep. Mulighetene er enorme, og resultatet er strategisk dybde du ikke finner i andre spill.

For å vinne kampen, må du enten okkupere fiendens hovedkvarter (okkupasjon av bygninger innebærer at du sender infanteri til å ta over den gitte strukturen), eller ta ut alle enhetene til motstanderen. Det er også essensielt å overta andre bygninger på kartet, da de genererer penger du igjen bruker til å bygge nye soldater og kjøretøy.

Flere av kampene bruker væreffekter til å påvirke spillet. Blant annet er mange av brettene tåkebelagte, og du må først sørge for å sende ut enheter til å rekognesere terrenget, da fiendenes styrker kan skjule seg der du venter dem minst.

Kjent følelse, nytt grensesnitt

For alle som har spilt tidligere Advance Wars-spill på GameBoy Advance, vil spesielt bruken av den trykkfølsomme skjermen være en nyhet. Kontollen er ekstremt enkel, da du bruker pennen til å plassere enheter der du vil ha dem, noe som er en praktisk og brukervennlig løsning.

Hovedkampanjen består av over 20 oppdrag, og de senere kampene kan virkelig være i timesvis og kreve det ytterste av din hjernekapasitet. I tillegg er det en rekke andre modi tilgjengelig, der du kan eksperimentere med andre spilloppsett. Og ikke minst flerspillervarianter som lar deg kjempe mot andre krigsherrer.

Grafikken er ganske enkel, men likevel sjarmerende – med vi skal innrømme at den ikke akkurat bryter noen grafiske grenser. Det hele er fargerikt, pent animert, og gjør jobben sin, men til tider ser noen av enhetene for like ut.

Det er egentlig vanskelig å forklare med ord hvor fengende Advance Wars DS egentlig er, men det er virkelig et spill som både er lett tilgjengelig og ekstremt dypt, sjarmerende og utfordrende. Vi må rett og slett anbefale det til alle strategielskere og alle som ønsker seg en liten tankeutfordring, og håper innerst inne at alle DS-eiere vil gi det en sjanse!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse