Per Ervland

Annonse


Blu-ray eller HD-DVD?

Per ErvlandNeste generasjons DVD-spillere skal gi oss DVD-filmer med en langt høyere oppløsning enn det vi har i dag. Bransjen har i lengre tid knivet om hvem som har den beste teknologien tilbruk i både filmvisning, spillkonsoller, datalagring og mykvaredistribusjon.

Mektige allianser

På hver sin side står Toshiba med sin HD DVD, og Sony med sin Blu-Ray. Disse har skaffet seg forskjellige alliansepartnere i forsøket på å sikre at deres teknologi blir den dominerende i markedet.

Da Intel og Microsoft i forrige uke gikk ut og støttet HD DVD, var det mange som antok at Toshiba med det hadde knappet inn på forspranget til Blu-ray. Det kom imidlertid raskt et tilbakeslag da Dell og Hewlett-Packard, de to største forretningspartnerne til Intel og Microsoft, erklærte sin helhjertede støtte til Blu-ray.

Her er støttespillerne

Blu-ray har nå støtte fra Sony, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Pioneer og LG Electronics. PC-produsenter som støtter standarden er Dell, HP and Apple Computer. Blu-ray får også støtte fra spillmakerne i Electronic Arts og fra underholdningsprodusentene Paramount, Twentieth Century Fox, Vivendi Universal og Walt Disney.

Annonse


Lista over HD DVD-standardens støttespillere er noe kortere: Toshiba, Sanyo og NEC er med i konsortiet som har utviklet standarden. I tillegg har de HBO, New Line Cinema, Paramount Home Entertainment, Universal Studios Home Entertainment and Warner Home Video med seg på laget.

Overlegen lagringskapasitet

Dagens DVD-plater kan inneholde opptil 4.7GB med informasjon. Med neste generasjons høyoppløselig DVD er det behov for plater som har langt større kapasitet. HD DVD kan lagre mellom 15 GB og 30 GB, alt ettersom platen er brent i ett eller to lag. TDK har laget en Blu-ray disc som kan ta opptil 100 GB i ett lag. Denne er foreløpig bare ute som prototyp. Vanlige Blu-ray-plater vil ha hhv. 25 og 50 GB i ett og to lag.

Begge teknologiene bruker blå laser til å lese informasjon i stedet for den røde laseren som er i dagens CD- og DVD-spillere. Siden den blå laseren har en kortere bølgelengde, går det an å pakke langt mer informasjon inn på en DVD-plate. Begge spillerne vil likevel kunne spille gamle CDer og DVDer.

Forskjellige standarder for interaktivitet

Blu-ray vil bruke javateknologi fra Sun Microsystems sine innebygde interaktive funksjonaliteter, mens HD DVD bruker programvare utviklet i samarbeid mellom Toshiba og Motorola.

Microsoft oppga flere problemer med Blu-rays teknologi som årsak til at selskapet valgte å støtte HD DVD. Disse problemene skal blant annet ha vært usikkerhet om når Blu-rays 50 GB-plater ville være å få tak i. Blu-ray har avfeid dette som det reneste tøv.

Forbrukerne er taperne

De store taperne i denne formatkrigen er forbrukerne, som må gamble på om de skaffer seg den teknologien som vil bli rådende. Videoutleieforretninger og andre vil også kunne måtte føre filmer i begge formater.

Forbrukerorganisasjoner har bedt bransjen om å lande på én standard, slik at forbrukerne ikke blir skadelidende for dere rivalisering.
– Du må la forbrukerne bygge sine digitale hjem over lang tid – så mye som et tiår. Da har vi ikke tid til dette standard-dilldallet, sier en analytiker fra Endpoint Technology Associates.

Oversiktlige tabeller over de tekniske ulikhetene formatene i mellom finner du på Blu-ray.com (takk til Decal) og Engadget.com (takk til Tech^CF).

Kilde:
News.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse