eDonkey

Annonse


eDonkey blir betal-nett

eDonkeyAllerede i forrige uke brakte nyhetsbyrået Reuters meldingen om at New York-kontoret til eDonkeys eierselskapet MetaMachine hadde stengt dørene.


Meldingene viste seg imidlertid å være basert på falske premisser. MetaMachine levde i beste velgående i nabostaten New Jersey, dit de hadde flyttet for over ett år siden.

Nå er det imidlertid klart at Sam Yagan og MetaMachine gir seg for godt. Dette sa Yagan selv i en høring i det amerikanske Senatet i går.

Betal-P2P

Yagan sa samtidig at MetaMachine vil bruke den eksisterende brukerdatabasen til å opprette et lukket P2P-nett der lovlig materiale skal lastes ned mot betaling. I så måte følger han i fotsporene til Napster, nettverket som innledet fildelings-tidsalderen.

Annonse


Yagan benyttet samtidig anledningen til å beklage utfallet. Dette fordi han mener den såkalte Grokster-ommen i amerikans høyesterett tvinger amerikanske teknologiselskaper til å gå underjorda eller etablere seg i utlandet.

Vil drive tenologien under jorden

Dommen innebærer at fldelinsnettverk og produsenter av maskinvare som kan brukes til ulovlig kopiering ansvarliggjøres juridisk overfor rettighetsinnehavere. De færreste selskaper vil ha råd til å betale kostandene ved rettssaker og bøter i kjølvannet av dette, mener Yagan.

Blir vanskeligere

Årsaken er brevet fra den amerikanske platebransjeorganisasjonen RIAA, som ble sendt ut til sju store fildelingsaktører. Blant dem eDonkey, WinMx, og BearShare. BearShare og WinMX har allerede stengt «butikken», mens eDonkey ventet i det lengste.

eDonkey er ett av de mest populære fildelingssystemene. Det er likevel få som tror at fildelingen via nettet tar slutt med dette. Å stoppe frivillige nett uten juridisk person å saksøke er svært vanskelig.

Det er imidlertid liten tvil om at stengingen av de mest populære og synlige nettsidene vil gjøre det vanskeligere for uinnvidde å komme i kontakt med nettverkene der det for en stor del ligger piratkopiert film, musikk, spill og programvare.

Kilde:
BetaNews.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse